Search This Blog

Friday, November 29, 2019

Padang Besar - Alor Stat - Penang - Ipoh




Seharian di Hatyai

21.11.2019




Sebelum ke Hatyai adalah dinasihatkan supaya mbaca pengalaman orang lain, perkongsian untuk memudahkan perjalanan.

Memulakan hari di Hatyai, untuk memudahkan perjalanan meneroka bandaraya Hatyai naiklah Tuktuk. Bincang dgn Mr. Sompong, dapatlah 1000THB utk sehari perjalanan di sepanjang Hatyai. Kalau mau ke Songkhla, kena bincang lagi harga. Malangnya, driver tuktuk ni x boleh cakap omputih atau melayu, agak susah bbincang.

Destinasi pertama tentulah restoran halal untuk sesi sarapan pagi. Dibawanya ke restoran dan agak mahal. Terfikir juga adakah restorang melayu Islam di sini memang harganya agak mahal?
Cuma terima kasih kpd abang staff restoran tu yg sudi jd translator kpd driver tuktuk destinasi yg mau dilawati.


Destinasi pertama: Hatyai Municipal City. Naik cable car ke puncak bukit dgn bayaran 20THB seorg. Apa ada di puncak? Patung Buddha yg sedang dibaiki.


Destinasi kedua : Masjid Songkhla yg besar tersergam indah. Di sekelilingnya perkampungan Melayu Islam. Di sini juga ada restoran halal tp memilih membeli makanan dengan penjaja di bawah masjid dgn harga yg lebih sesuai.

Destinasi seterusnya, pegi menembak di Hatyai Shooting Asociation. Macam real ja menembak dgn pistol peluru palsu dgn target dibawa pulang. Kalau ada penyakit lemah semangat, bagus jangan la pegi tempat ni.

Petangnya singgah di Kim Yong Market. Kira macam Pasar Besar Hatyai. Semasa pagi lalu di kawasan ni memang sesak dgn urusniaga. Sempat membeli makanan di gerai tepi jalan muslim yg bjualan. Harga cukup murah...nasi biryani 6 bungkus cuma 195THB.

Selepas tu, Mr Sompong hantar balik ke hotel, brehat sebentar. Malam ni  meneroka ASEAN Night Market. Hatyai happening di kawasan ni. Banyak barangan cenderahati dijual dgn harga yg sesuai di sini. Makanan pelbagai aneka rasa dan warna yg pasti halal juga dijual di sini. Selepas membeli-belah di sini terus bgerak balik ke hotel.

KL - Hatyai

20.11.2019

Perjalanan bermula dr Rumah Sabah di Pandan Indah, menggunakan Myvi anak buah Vellu menuju ke Bukit Kayu Hitam. Agak lambat bergerak selepas breakfast. Dalam jam 10.00 pagi baru dapat bgerak. Menggunakan Google Maps meredah kesesakan menuju ke Highway PLUS arah utara. Pengalaman pertama memandu ke arah utara. Masuk hiway semuanya jadi mudah - x perlu maps lagi.

Berhenti beberapa kali - style saya 2-3 jam memandu mesti berhenti utk rehatkan badan dgn sedikit senaman dan tandas. RnR Sg Perak jd perhentian utk makan tengahari dan solat zuhur jamak qasar.
Dalam jam 5ptg, selamat sampai di Changlun dan singgah utk urusan dokumen masuk ke Thailand.

Ada 4 perkara yg perlu disediakan - kesemuanya dibuat oleh adik yg baik hati di Plaza Mara Changlun. Pastikan kad kereta ori dibawa bersama.

1. TM6 - bersama dgn International passport
2. Passenger List
3. Insurans Kereta Siam City
4. Surat kebenaran - jika owner kereta tidak bersama.
5. Simkad Thai - roaming Celcom mahal sangat.

Semuanya dibuat oleh adik tu lengkap dgn kos RM59. Siap dgn penerangan step by step di border.

 Di Imigresen Malaysia agak mudah prosesnya, tunjukkan saja passport x perlu keluar kereta pun. Tp bila masuk di Imigresen Thai, kereta kena beratur dan semua pemandu dan penumpang kena  turun utk cop jari dan scan muka di kamera di kaunter imigrresen durang. Last sekali dia akan gtau kena bayar RM1 seorang, katanya overtime fee. Sy bagi dia RM10, keep the change dia jawab terima kasih.

Selepas tu di depan, urusan kastam pula. Passenger List, Passport dan Surat Kebenaran dibawa ke kaunter 1 dan dia akan tanya, what colour ur car? How many passengers?. Dapat form bawa ke kaunter 2. Pegawai dia sign dan boleh jalan. Slp jln sikit, ada lagi pegawai yg akan check surat dpt kebenaran yg betul. Slp itu, barulah welcome to Thailand. Semua urusan imigresen dan kastam makan masa dlm sejam.

Keluar dr kompleks imigresen, pekan Danok @ Sadao. Lebih kurang 53km lagi menuju ke Hatyai. Di sinilah simkad Siam akan bfungsi sepenuhnya menunjuk jalan ke Genting Hotel. Dalam jam 9pm, selamat sampai dan check in di hotel. Malam tu, maps bawa ke Restoran Kelantan utk makan malam dan makanannya mahal...nasib la.

Trip KL- SNBJ

 19.11.2019

Memulakan perjalanan dgn AirAsia bersama ahli keluarga -kecuali Udin yg  masih kuliah - jam 1.20. Lewat 30min drpd jadual asal, trademark AirAsia. Alhamdulilah lamded di KLIA2 tepat jam 4.30pm.Ummi dan yg lain dijemput Along n Alif ke rumah Sabah, sementara saya menaiki ERL menuju ke Bandar Tasik Selatan - Bukit Jalil utk agenda Harimau Malaysia.

Saja mau kongsi, in flight staff AirAsia bgtau pembelian produk utk hari tu durang bagi free gift. So apalagi belilah perfume jenama CK. Staff tu gtau bagus beli jenama ni sbb dia pun pakai. Oleh kerana abang org ptama beli, sy bg abang 2 free gift topi dan tshirt AirAsia. Terima kasih la bro...


 LRT ke Bukit Jalil sesak dgn penyokong Malasysia bjersi kuning. Sy sengaja pakai baju biru utk kelainan. Agak lama x ke stadium yg sesak dan ramai. Biasa pg Std Likas, paling ramai pun 20k. Malam tu 75k peminat mbanjiri stadium. Yg bagusnya, tempat  duduk adalah mengikut nombor di tiket. Nasib la masa beli tiket online tu memang pilih kedudukan yg strategik di tengah. Kira macam tiket grand stand VIP juga la. Bagusnya sistem ni tidak payah la brebut nak cari tempat duduk. Cuma kena masuk awal la sikit senang nak cari tempat duduk tu dan x ganggu org lain.


Syukur malam tu Malaysia menang 2-0 dgn Indonesia walaupun mutu permainan x sebaik masa kalahkan Thailand sebelum tu. Meremang bulu roma bila nyanyi Ekor Harimau Sejati bsama Ultras Malaya. Tabik dgn ultras ni sepanjang masa nyanyi dan bagi sokongan. Berehat masa rehat half time ja.

Friday, February 2, 2018

Kuching 25/12/2017


Sebenarnya ada banyak tempat yg boleh dilawati di Bandaraya Kuching. Cuma masa 2 hari terlalu singkat untuk mengunjungi semua tempat menarik.Ditambah lagi kepenatan memandu selama 2 hari untuk sampai ke Kuching.

Gambar atas adalah jambatan pejalan kaki yang menghubungkan Kuching Utara dan Selatan yg sebelum ini dihubungkan dengan perahu penambang sebagai sartu tarikan pelancongan baru. Walau bagaimanapun perahu penambang masih beroperasi bagi yang mahu merasai  debaran menaiki perahu di Sungai Sarawak.


Ini adalah bangunan DBKU. Di dalamnya ada Muzium Kuching. Dibuka mengikut waktu bekerja. Semasa kami pergi adalah hari cuti umum so kempunanlah melihat Kuching Sarawak.


India Street pula tempat shopping yg wajib pigi bagi membeli cenderahati. Ada banyak pilihan ole-ole untuk dibawa pulang dr tempat ini.


Jangan lupa membeli kek lapis Sarawak. Bagi saya, kalau dinilai dari sudut rasa kek lapis Sarawak ni tidaklah sesedap mana. Cuma penampilannya dengan pelbagai warna menjadi satu tarikan. Ditambah lagi dengan kuasa trending menyebabkan orang akan menyebut kek lapis sinonim dengan Sarawak.


Si Adik ja yang sempat bermain motor di Kubah Ria.

Thursday, February 1, 2018

Makan d Kuching


Sepanjang dua hari d Bandaraya Kuching, ada dua tempat yang boleh membuka selera untuk makan. Mungkin ada tempat lain tapi belum ditemui kali ini.


1. TOP SPOT FOOD COURT

Hasil menggoogle dan cadangan kawan-kawan, Food Court ni memang berbaloi dikunjungi kalau mau makan seafood. Terletak di bangunan UTC.Tapi awas, bukan semua gerai di sini yg sesuai untuk org Islam. Cuma ada satu yg ada logo halal dan satu lagi dgn 'serve no pork'.

Food court ni beroperasi dr jam 5 ptg sampai 11 malam ja. Pelik kan berniaga 6 jam...Sampai ja di tempat ni baru faham kenapa durang meniaga 6 jam sahaja.


Manusia punya ramai. kebetulan cuti musim perayaan pula, tapi saya anggarkan walaupun bukan musin perayaan pasti tempat ni menjadi pilihan. Pilihan kami Halal Seafood kedai no 25, Bukit MataSeafood. Terpaksa menunggu beberapa minit pekerja kedai tu sediakan meja dan kerusi. Manusia memang ramai.

Lagi respek kecekapan pekerja ambik order dr pilihan seafood yg ada, memang banyak pilihan. Entah berapa tan seafood habis satu malam. Tidak sampai setengah jam, makanan yg dipesan pun sampai. Cekap sungguh memasak.

Habis makan, pergi ke kaunter untuk membayar bil. Sekali lagi terkejut, bil nya cukup murah. Memang murah dan berbaloi makan seafood. Patut la tempat ni jadi tumpuan.


2. KUBAH RIA

Terletak bersebelahan Pasar Satok, tempat jualan Ikan Terubuk yg menjadi lambang negeri Sarawak. Walaupun kadang-kadang sebenarnya ikan terubuk yang dijual datang dari negara lain seperti Vietnam.

Food Court di Kubah Ria di buka sepanjang hari. Untuk makan tengahari pun boleh, tapi makan malam la syok. Ramai orang dan dapat melihat gemerlapan lampu Bandaraya Kuching dari seberang sungai.
Ada banyak pilihan di sini, selain makanan yg sinonim dgn Sarawak. Mee Bandung Muar pun ada dijual...


Habis makan bolehlah ke sebelah membeli ikan terubuk, sebagai ole-ole dibawa pulang. Dijual mengikut saiz, saiz kecil 4 ekor RM10.00. Sederhana 2-3 ekor RM10.00. Saiz besar dijual RM7-10 seekor.

Tuesday, January 30, 2018

Kuching 24/12/2017


Destinasi pertama di Bandaraya Kuching tentulah Pasar Tamu Serikin yg cukup terkenal. Rezeki orang Kampung Serikin menjadi satu destinasi wajib pelancongan. Yang sebenarnya kebanyakan barang yang dijual di sini adalah produk Indonesia. Kebanyakan peniaga juga dari Pontianak Indonesia. Hasil perbualan dgn seorang makcik peniaga kain sarung, dia datang pada hari Jumaat dan balik hari Ahad tengahari.
Dari kampung Serikin 5km lagi adalah sempadan Malaysia - Indonesia. Tidak hairanlah kebanyakan kereta dan motorsikal di sini menggunakan pendaftaran Indonesia.



Rambang mata melihat begitu banyak barang dijual di sini. Harga boleh tahan murah, mau pandai tawar-menawar harga.Yang cuma difikir macamana mau dibawa balik. Lain kali datang sini bawa lori 3 tan, tapi masalah pula nak lalu negara Brunei. Kenderaan Perdagangan kena ada permit.


Kulit kambing pun ada dijual d sini. Memang barang jualan di sini pelbagai dan macam-macam. Orang saja rasanya yg tiada dijual...hehe



Sempat membeli dua pokok bibit Durian Thai bilang penjual tu.5  tahun bisa berbuah pak...katanya. Setengahari di sini balik semula ke bandar.


Singgah di Muzium Sarawak, sayang bangunan utamanya ditutup untuk penyelenggeraan. Tapi rasanya khazanah Sarawak yg begitu rencam dan pelbagai tidak memadai dgn bangunan muzium yg sedia ada. Sepatutnya muzium Sarawak perlu lebih besar dan canggih.


Dalam muzium jumpa 2 orang mamat dari Pontianak Indonesia. Bilangnya dari Kuching 4-5 jam lagi ke Pontianak. Banyak info dapat dari durang ni. Mana tau suatu hari nanti berpeluang pula ke Pontianak. Target 2019...


Adik Saidah merakam kenangan di perkarangan muzium...

Bintulu Ke Kuching


23/12/2017

Perjalanan menuju ke Kuching diteruskan lagi setelah bermalam di Bintulu. Dianggarkan perjalanan sejauh 620km lagi. Perjalanan ini akan melalui beberapa bandar dan pekan antaranya pekan Selangau, Bandar Sibu, Betong, Sarikei dan Sri Aman.


Walau bagaimanapun, kebanyakan pekan dan bandar ni terletak di pinggir jalan sahaja, tidak perlu singgah pun. Atau boleh singgah tapi masa perjalanan akan menjadi panjang.Yang idealnya makan tengahari di Sibu.Kami memilih food court di pinggir Sibu, mudah pakir dan banyak pilihan muslim. Agak sukar mencari restoran mamak seperti di Sabah yg tumbuh bagai cendawan selepas hujan. Bab ini saya respek dgn Sarawak. Caya la...

Sepanjang perjalanan  dipandu Google Map, tiba di satu tempat Pasa Roban kalau tidak silap Map arahkan menyimpang ke kanan. Pelik juga sebab jalan ni kurang kenderaan lalu-lalang. Bertanya dgn sekumpulan anak muda di tepi jalan, durang bilang jalan ni boleh juga ke Kuching tapi kena naik feri. Terkejut juga masih ada naik feri ke Kuching? Biar betul...

Memandangkan hari sudah petang, ambil keputusan berpatah balik dan ambil jalan biasa.


Singgah di sini R&R Betong, ada surau dan kedai makan disediakan. Ada juga stesen minyak. Selepas solat jamak, meneruskan lagi perjalanan.

Sampai di Samarahan, hati sudah lega. Kuching semakin dekat. Jalan dua lorong dan berlampu sepanjang jalan. Rupanya Kuching 40km lagi d depan.

Akhirnya perjalanan seharian berakhir di hotel penginapan sekitar jam 8 malam. Kecuali Restoran 24jam, kebanyakan restoran di Kuching tutup seawal jam 10. Selepas makan, terus rehat...

Selamatkan Palestin

Selamatkan Palestin
Jahanam Israel!

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin