Search This Blog

Wednesday, December 31, 2008

Azam Tahun Baru 2009

Salam,

Beberapa minit lg, th 2008 akan meninggalkan kita. 2009 pun dtg mjelma.

Apa azam tahun baru anda?

Bg saya, utk th depan...semestinya mau mjadikn 2009 'jauh' lebih baik drpd th yg bakal 2008 dtinggalkn.

Antaranya: b'usaha lebih gigih utk mcapai kcemerlangan dr segenap segi. Tentunya utk kehidupan peribadi dan keluarga serta berbakti kpd masyarakat dan negara. Usaha dakwah juga akan dpgiatkn!

Juga penting, mau mlupakn kpahitan dlalui spanjang th 2008...biar pun perit tp hidup mesti dteruskn. PEJUANG SEJATI, B'UNDUR BUKAN KERANA KALAH, TP UTK M'ATUR LANGKAH!

# Kalau th baru tiada azam, tidak boleh ka?

Tuesday, December 30, 2008

AirAsia - Boleh La...

Salam,

Hari ni bila check peti emel, didapati ada satu emel dr. AirAsia yg meminta maaf atas 'kebobrokaan' pkhidmatan Call Centre durang. Ia mungkin respon post sbelum ini.

Sbg pguna 'setia' ( sbb MAS mahal sgt ) dan ahli bdaftar AirAsia, kiriman ucapan maaf drpd Mr. Tony Fernandes ini bolehlah diterima. Wpun hati masih marah, dgn pjelasan mlalui emel ini, kira boleh la...

Namun begitu, AirAsia dgn slogan Now Everyone Can Fly, mestilah juga memastikn pkhidmatan dsediakn sesuai dgn harga dan kemampuan majoriti penumpang - semestinya dr kalangan rakyat bpendapatan rendah.

Dr segi sensitivit thadap aduan pguna - mlalui blog - kira boleh la kita tabik kpd AirAsia. Kita kira boleh la...utk AirAsia!

Monday, December 29, 2008

Salam Hijrah 1430H

Salam,

Mungkin belum tlambat m'ucapkan Selamat Tahun Baru Hijrah 1430 kpd semua Muslimin dan Muslimat, khusus pengunjung blog ini.

Kali ini 1 Muharam disambut dgn berita kematian. Petang semalam, 3 jam sebelum mbaca doa akhir tahun, seorang saudara, jiran dan rakan jemaah, Allahyarham Basri Zakaria kembali ke pangkuan-Nya. Allahyarham menghembuskan nafas terakhir di Hospital Beaufort, selepas dimasukkan di wad beberapa hari yg lalu.

Berita kematian juga kedengaran di Gaza - kematian mungkin sangat biasa dg mereka. Tahun Hijrah di Gaza disambut dgn ledakan peluru dan bom regim Yahudi. Nampak gayanya masalah umat Islam di Palestin ini belum bjumpa penawar mujarab. Apakah ada cahaya harapan akhirnya?

Semoga kedatangan tahun baru Hijrah ini akan mberikan sinar buat kita semua dan setahun yg blalu akan m'insafkan kita bahawa pjuangan mnegakkan kalimah Allah di bumi tercinta ini semakin mcabar dan melalui jalan penuh bliku.

Semoga kita semua akan lebih sedar dan prihatin....Insya Allah.

Sunday, December 28, 2008

PM DS Abdullah Sokong Blog ustazSAID

Salam,

Cuba perhatikan laporan Utusan dengan tulisan di blog ini ( sila lihat di bawah ). Nampaknya, PM DS Abdullah senada dan menyokong saranan blog ini, meminta pihak bkuasa mengambil tindakan tegas kpd pemilik BLOG JAHANAM yg mhina Rasulullah SAW.

Tak taulah selepas PM ( dan aku juga ) sudah menyeru tindakan diambil, manusia bedebah ni masih seronok goyang kaki, masih bsenang2 mhisap curut. Kalau gitu keadaannya, elok rasanya 'pihak bkuasa' tu terjun ja Sg Kelang, jgn timbul2 lg atau panjat Menara KL, terjun ke bawah.

Cadangan : Masa nilah elok benar gunakan ISA tu!!! Faham?

Allahu Akbar Allahu Akbar Allahu Akbar!!!

Saturday, December 27, 2008

Sila Ambil Tindakan!


Salam,

Walaupun BLOG JAHANAM telah ditutup, akibat ledakan kemarahan semua rakyat Malaysia - hanya rakyat yg tidak waras sahaja tidak marah, tetapi tindakan terhadap penulis blog seperti ini MESTI, - saya ulang - MESTI diambil tindakan!

Datuk Syed Hamid Albar, TS Musa Hassan, TS Ghani Patail dan sesiapa jua yg mempunyai kuasa, inilah masanya utk kamu menunjukkan kuasa yg ada. Jika tiada tindakan, hari ni 1 blog ditutup, 2-3 minggu akan datang, banyak lagi blog dibina dgn tujuan yg sama - MENGHINA RASULULLAH dan AGAMA RASMI PERSEKUTUAN MALAYSIA.

Kalau Datuk Sharifah Aini yg dituduh mfitnah Datuk Siti Nurhaliza melalui emel, boleh dibawa ke muka pengadilan, takkan blogger bedebah ini dilepaskan bgitu sahaja. Lainlah kalau kita berasa mfitnah Datuk Siti lebih 'besar' drpd mhina Rasul SAW!

Malah, bukan blogger ini sahaja MESTI diajar, blogger lain yg kurang ajar ni MESTI juga dihukum!

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar

BLOG JAHANAM!!!!




Mau tau BLOG JAHANAM, ni salah satu daripadanya. Kita minta tolong kepada pihak bkuasa tolong ambil tindakan kpd blogger ni. Mungkin masa ni ISA sangat bguna utk org kurang ajar spt ini...p/s : klu tunggu dakwa di mahkamah, makin banyak yg dia tulis dan makin ramai nanti yg tulis mcm dia. Kita merayu tolonglah Datuk Syed Hamid Albar !


Friday, December 26, 2008

Camana nak buat ni ?

Salam,

Di Bahagian Batu Sapi, Sandakan, Pergerakan Wanita Umno bahagian tersebut sekarang mempunyai dua Ahli Jawatankuasa.

AJK yg ptama, diketuai oleh Pn. Naimah Minding, selepas menang pada pemilihan pada 8 November lepas.

AJK kedua pula diketuai oleh penyandang(?) jawatan, Pn. Jamaiyah Hj Sapawi yg menang pd pemilihan pd 13 Disember lalu. Pn Jamaiyah dlm mesyuarat ptama tewas, tp menang pd mesyuarat kedua.

Dilaporkan, Pn Naimah bukan sahaja tidak hadir pada mesyuarat kedua yg menyaksikan dia tewas, malahan tidak mengiktiraf mesyuarat tersebut. Beliau masih menganggap dirinya sebagai Ketua Wanita Umno Bahagian Batu Sapi.

Psoalan timbul, jika benar mesyuarat ptama pd 8 November tidak sah, bagaimana status 10 perwakilan wanita yg hadir pd mesyuarat Umno Bahagian pd 9 November ? Mungkin Lembaga Displin ada jawapan...

Ini mungkin sejarah, satu bahagian ada dua ketua wanita...So, camana kita nak buat?

Thursday, December 25, 2008

Rugikah Umno ?

Salam,

Dilaporkan Kapten (B) Datuk Zahar Hashim, Bekas Ketua Umno Bahagian PJ Selatan, secara rasmi telah menyertai PAS. Beliau sebelum ini telah digantung jawatan selama dua tahun.

Dengan tindakan Datuk Zahar melompat parti ini, apakah signifikannya kpd pjuangan Umno? Adakah Umno rugi kehilangan pemimpin seperti ini ? atau beruntungkah PAS menerima keahlian beliau ?

Soalan-soalan begini agak sukar dijawab kerana kesan tindakan beliau hanya akan dapat dilihat untuk satu tempoh waktu. Namun, menjelang PRK Kuala Terengganu 17 Januari nanti, tindakan Datuk Zahar sedikit sebanyak akan menguntungkan PAS.

Seperti dilaporkan, Datuk Zahar akan bkampung di KT utk bkempen. Ya Datuk Zahar tiada undi utk calon PAS di sana, tp dgn jawatan terakhirnya dlm Umno adalah sbg Ketua Bahagian, sudah tentu PAS akan mgunakan kemasukan Datuk Zahar sbg bola tanggung utk smash Umno.

Maknanya pandangan yg mengatakan Umno tidak tjejas dgn tindakan Datuk Zahar ni adalah satu pandangan yg silap dan keliru. Jangankan Datuk Zahar dan 28 Ketua Cawangan ( sudah tentu mungkin dgn ahlinya ) keluar parti, seorang sahaja ahli parti yg tidak keluar parti pun tp mengundi calon lawan Umno dlm pilhanraya, sudah pasti mjejaskan Umno. Perkara ini tbukti dlm PRU lalu. Berapa ramai ahli yg sabotaj parti sehingga blaku kehilangan kuasa dan majoriti merosot di banyak tempat?

Sudah-sudahlah tu, semakin ramai nanti ahli dan pemimpin parti yg keluar Umno, tinggal berapa orang ja nanti dlm Umno ni? Ni belum masuk kes 900 aduan yg belum diputuskan Lembaga Displin parti. Belum masuk lagi kes ahli merajuk atas pelbagai sebab selepas musim pemilihan lalu.

Sekarang tumpuan harus dilakukan untuk mperkasakan parti, yg tkini pastilah fokus utk mengekalkan kerusi parlimen P.036 Kuala Terengganu. Bukannya, mgantung ahli atas sebab yg 'kurang cerdik' sedang kes politik wang masih tsimpan rapi!

Tuesday, December 23, 2008

Awas Datuk Wan Farid, Hati-hati !

Salam,

Ingatan ini ditujukan khas buat calon Barisan Nasional bagi PRK P.036 Kuala Terengganu yg dijadualkan pd 17hb januari 2009 nanti - Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh.

Sebagai calon BN drpd parti Umno, Datuk diingatkan supaya berhati-hati semasa berkempen dalam PRK nanti. Malahan sebelum, penamaan calon pun Datuk kena bhati-hati. Bukan apa, takut nanti elok-elok Datuk menang, jadi kalah pula.

Kenapa Datuk kena bhati-hati? Ya Datuk jangan sekali cuba-cuba bkempen pilihanraya ni mgunakan blog. Lembaga Displin Umno sudah mengambil tindakan terhadap seorang pemimpin Umno Bahagian kerana kesalahan 'besar' berkempen melalui blog dalam pemilihan lalu.

Untuk perhatian Datuk, kita tumpang risau juga, manalah tahu nanti ada orang laporkan Datuk berkempen melalui blog, dan dibuktikan bersalah lalu diambil tindakan digantung keahlian, naya la kita.

Datuk jangan risau, walaupun nanti Datuk tidak boleh bkempen melalui blog, Datuk tetap boleh sangat bkempen mgunakan cara lama - ceramah, tabur risalah, kempen rumah ke rumah, atau pun minta tolong Datuk Ahmad Shabery, kita guna wayang pacak!

Calon lain, Bebas ka, PAS ka, Tuk Mun ka, biarkanlah durang sebab durang tidak dilarang bkempen melalui blog. Cuma kita ja dalam Umno ni yg dilarang mgunakan blog, sebab kita ada tataetika dan peraturan parti kita yg wajib dipatuhi. Yg tidak boleh kita langgar.

Kelakar kan Datuk, tapi inilah realitinya, berkempen melalui blog menjadi satu kesalahan dlm Umno, ketika blog diakui sbg satu media yg memainkan peranan besar mpengaruhi pengundi dlm pilihanraya lalu.

Kelakar...kelakar!!!!

Saturday, December 20, 2008

PPSMI : GPMS SOKONG DIHENTIKAN

Salam,

GPMS dalam Persidangan Agung Tahunan Kali Ke-54, setelah dibahaskan dengan cukup 'hangat', dan selepas dilakukan pengundian, bersetuju untuk menyokong supaya Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris ( PPSMI ), dihentikan menjelang tahun 2010.

Keputusan GPMS ini amat bersesuaian dengan pandangan pelbagai pihak, termasuk NGO, blogger dan kajian pakar yg menunjukkan kelemahan dasar ini selepas dilaksanakan lebih kurang 6 tahun lalu.

Secara peribadi, saya berpendapat PPSMI ni niatnya 'baik' tetapi banyak perkara yg perlu 'diperbaiki'. Tujuan untuk mbaiki penguasaan BI di kalangan pelajar Melayu, tbantut dengan pelaksanaan yg agak tgesa-gesa, dengan psediaan yg kurang rapi sehingga blaku guru mengajar sains dan matematik dalam bahasa rojak: guru bingung, pelajar lagi la bingung!

Walau bagaimanapun, niat murni untuk mbaiki penguasaan BI di kalangan pelajar sewajarnya tidak dihentikan. Mungkin pdekatan Pengajaran dan Pembelajaran Bahasa Inggeris boleh dipbaiki dan dikembangkan mjadi satu subjek menarik.

AKU PENYAMBUNG ZAMAN

Salam,

Sempena Persidangan Agung Tahunan Kali Ke-54, Gabungan Pelajar Melayu Semenenjung ( GPMS ), pada 19-21 Disember 2008, di Institut Aminudin Baki, Genting Highlands, kutitipkan sebuah karya Prof. Awang Had Salleh.

Bagiku karya ini sangat mendalam maknanya, jika diamati dengan teliti. Semoga kita semua dapat mengerti dan menghayati susunan kata dan perasaan melalui puisi ini.

**********************************

AKU PENYAMBUNG ZAMAN


Kerna aku punya wang

Kupastikan anakku hidup senang;

Kerna aku punya harta

Kupastikan anakku tidak papa


Jika hanya itu milikku

Jika hanya itu lakuku

Hidup ini belum punya erti apa-apa

Hadirku di dunia baru sekadar sama

Ibu bapa terhadap anak mereka


Aku tidak sekadar serupa

Punya hanya anak baka

Aku tidak punya anak baka

Aku punya anak bangsa


Akulah penerus wawasan

Akulah pembawa obor peradaban

Pemangkin perubahan

Penyambung zaman


Aku punya daya menulis

Maka dengannya kuajar anak bangsa menulis

Aku punya daya bercerita

Maka dengannya kuajar anak bangsa membaca, mengira;

Aku punya cita mulia

Maka dengannya kujadikan anak bangsa pewaris

dunia yang sejahtera


Awang Had Salleh

Ampang,1999

Friday, December 19, 2008

Ya Blog Umno Memang Tiada Umph!

Salam,

Saya sangat tertarik mberikan komentar dan sangat setuju dgn tulisan Nobisha : Maaf, Blog Umno Tak Ada Umph!

Wajar diakui segelintir penulis blog Umno ni, mgunakan medium blog ni sebagai tempat untuk mpromosi diri, menunjukkan kehebatan menulis dan mempamerkan wajah 'palsu' diri sebenar. Ramai sebenarnya yg cukup 'baik' dan 'hebat' dlm penulisan di medan blog tetapi sebenarnya adalah 'beban' kepada parti. Siapa ? Mungkin ada mampu meneka...

Segelintir pula mjadikan medan blog ini sbg tempat mbelasah pemimpin t'tentu dgn bselindung di sebalik nama anti itu dan anti ini. Apatah lagi menjelang pemilihan parti bulan Mac nanti, dijangka semakin ramai penulis blog bmusim mhentam pemimpin tertentu. Keadaan ini sangatlah tidak wajar dalam usaha mengukuhkan parti.

Ingatan daripada Tun Mahathir yg mahu para pengendali laman blog supaya bsikap btanggunjawab thadap tulisan dan komen dlm blog, sewajarnya diambil perhatian. Blog seharusnya tidak dijadikan medan menyebar fitnah, mengadu-domba, merendah-rendahkan orang lain dan sebagainya.

Secara peribadi, walaupun agak baru dlm dunia blog ni, memang tidak setuju dgn plakuan nakal segelintir penulis blog Umno, yg mjadikan dunia blog sebagai bahan jenaka, melekehkan parti atau pemimpin parti. Tulisan mengkritik atau menegur secara bhemah lain ceritanya. Apalagi tulisan penulis blog daripada pihak bukan Umno, memanglah lain ceritanya!

Bukan semua, diakui memang wujud blog Umno yg bkesan dan wajar diiktiraf serta diberikan taraf ***** !

AirAsia - Perkhidmatan 'Bobrok'

Salam,

Pernahkan anda mendail nombor telefon ini – 0387754000 ? Ya inilah no. pusat panggilan AirAsia.

Semalam, untuk satu pertanyaan, saya telah mendail no. ini sebanyak 3 kali. Panggilan pertama 10 minit, kedua 12 minit dan ketiga 28 minit. Kesemua panggilan ini berjaya, bukan bcakap dgn Pegawai Perkhidmatan Pelanggan AirAsia, tp ‘berjaya’ mdengar segalam macam iklan dan ‘rakaman suara’ operator. Sehingga saya mampu mhafal setiap patah pkataan rakaman tersebut…Harap maaf, semua Pegawai Perkhidmatan Pelanggan kami masih sibuk, anda akan dilayan sebentar lagi!

Oleh kerana tidak puas hati dgn perkhidmatan ‘bobrok’ ini, saya meminta anak saudara saya mendail no. sama. Panggilan pertama selama 48 minit, kedua 32 minit dan ketiga 18 minit. Jawapannya sama, cuma mendengar iklan dan ‘rakaman suara’.

Soalan untuk AirAsia:

Berapakah had masa untuk tempoh ‘sebentar’ bg AirAsia ?
Apakah kerana AirAsia adalah perkhidmatan tambang murah, maka melayan panggilan penumpang ‘kelas murah’ tidak penting ?
Berapakah ramai Pegawai Perkhidmatan Pelanggan AirAsia bertugas melayan panggilan ?

Atau AirAsia kena tukar slogan durang, di angkasa KINI SEMUA MAMPU TERBANG, di daratan, KINI SEMUA MAMPU MENUNGGU LAYANAN!

Wednesday, December 17, 2008

Taktik Zaman Purba - Masih Digunakan Lagi?

Salam,

Umno Bahagian Tenom, satu-satunya bahagian di Sabah yg masih belum mengadakan mesyuarat perwakilan, dilaporkan akan mengadakan mesyuarat pada 21hb ni.

Pertandingan merebut Ketua Bahagian akan menyaksikan psaingan dua penjuru, di antara Datuk Rizalman Abdullah, selaku penyandang akan ditentang oleh Datuk Rubin Balang, ADUN Kemabong.

Diharapkan plumbaan merebut jawatan di Bahagian Tenom tidak akan menjadikan, yang menang jadi arang, yg kalah mjadi abu. Sehingga Umno Tenom mjadi lemah dan mungkin Lembaga Displin pula kena bertindak.

Cuma yang sedihnya, dilaporkan sebelum ini, taktik mengurung perwakilan utk 'brain-wash' menyokong pemimpin tertentu masih diamalkan. Sudah tentu, perwakilan yg dikurung akan diberi habuan yg menyuburkan lagi amalan politik wang.

Taktik begini sangat popular suatu ketika dahulu di Sabah, tetapi kini agak bkurangan. Semua ahli Umno mungkin sudah menyedari taktik zaman purba ini sudah kurang bkesan lagi. Mungkin jasad perwakilan dapat dikurung, tp minda mereka utk memilih pemimpin pilihan hati tidak mungkin dapat dikongkong!

Lagipun, taktik kurung-mengurung ni ketinggalan zaman la. Sekarang ni org sudah boleh bfikir siapa yg patut dsokong, siapa yg patut dtolak ke tepi. Kepada para pemimpin, janganlah rendahkan pemikiran para perwakilan dgn menunjuk kehebatan diri melalui taktik lapuk yg kini mjadi jenaka anak-anak!

Kepada Lembaga Displin, apa lagi jalankanlah tugas, ambil tindakan, jika benar seperti yg dilaporkan. Janganlah banyak dalih, kata laporan palsu pulak, siasat dulu la....

Tuesday, December 16, 2008

Pengalaman Yang 'Bida'

Salam,
Pernahkah anda ke Pejabat Pos? Bilakah kali terakhir anda ke Pejabat Pos?

Hari ni, pergi ke Pejabat Pos Beaufort, tujuannya untuk perkara kecil saja - mbeli setem hasil untuk satu urusan.

Pejabat Pos Beaufort, sama ja dgn mana-mana Pejabat Pos, masih mgunakan sistem zaman 'purba' - sistem yg dguna oleh masyarakat m'ikut Darwin manusia masih berupa 'monyet'. Iaitu sistem manusia berbaris panjang, tidak mgunakan sistem nombor spt yg dgunakan oleh bank atau mana-mana agensi yg mgunakan kaunter.

Psoalannya, kenapalah Pos ni kedekut sangat nak beli mesin nombor tu yg harganya berapa sen sangat?. Sedangkan untung yg Pos dapat bukan main banyak hasil komisen drpd pelbagai pkidmatan yg dsediakan. Sbg contoh, utk servic mbaharui lesen memandu saja, PMB dapat RM2.

Nasib baik la urusan hari ni mbeli setem hasil bnilai RM 10, cuba bayangkan jika untuk mbeli setem 30 sen tpaksa bdiri dlm 5-10 minit, atau jika nasib tidak baik, mungkin boleh sampai 20-30 minit.

Pengalaman 'bida' hari ni bila seorang mamat tu, datang terus ke kaunter, mcilok dan memotong barisan. Klu di jalan raya mau kena saman RM 300 mandatori, tp hari ni saya tepuk belakang dan sound ja mamat tu. Nampak dia marah, tp mana boleh...

Mamat tu pun mengalah dan masuk barisan. Boleh la jumpa org mcm aku yg 'berani', kalau tidak habis la. Yg 'bida' lagi, kerani di kaunter tu pula layan juga org yg memotong barisan - seorang perempuan sebelum mamat tadi. Hampeh...

Kalau la Pos guna sistem nombor, masalah bdepan dgn manusia yg tidak belajar subjek Tatarakyat masa sekolah dulu, tidak akan blaku. Yang kesian werga emas pun tpaksa berbaris, tidak tkecuali OKU, wanita mengandung dsb.

Cadangan untuk Pos Malaysia Bhd, gunakanlah sistem nombor. Susah-susah lantik ja aku jd supplier! Heheh

Bida = Buruk, Jelik dan Tidak baik.

Monday, December 15, 2008

Jangan Takut Pembangkang!

Salam,

Maka bkatalah TS Muhammmad Muhd Taib, calon Tim. Presiden supaya segala para jentera parti di PRK K.Terengganu nanti, jangan takut pembangkang.

Maka kita pun amat setuju dengan Tan Sri, memang kita sangat tidak boleh takut kepada pembangkang. Seluruh jentera parti wajib untuk berani berdepan bukan saja dengan pembangkang, malahan dengan siapa-siapa saja hatta calon bebas.

Cuma satu ja yang kita wajib bjaga-jaga dan sentiasa waspada, bukan takut tapi b'ingat-ingat. Supaya semua kita sentiasa bsiap siaga, jangan nanti kalah baru menyesal.

Apa dia? Bukan pembangkang, bukan calon bebas, tp orang kita sendiri, ahli parti kita. Bukannya orang lain pun. Ini yang lebih merbahaya. Musuh dalam selimut, gunting dalam lipatan.

Kalau orang lain senang sikit kita kenal. Pasti ada lambang parti di baju, topi atau di mana-mana. Dari cara bcakap, cara bjalan, cara bpakaian dsb pun kita kenal dia dari parti mana. Yang ni senang kita jaga. Kalau sudah tidak boleh, penyokong tegar, kita biarkan ajalah.

Yang kita takut kalau dari parti kita sendiri, ini yang merisaukan kita. Sebelum ni pun banyak sudah blaku, hingga dlm PRU lalu kita kalah di banyak tempat, hilang 5 + 1 negeri. Bukan kerana pembangkang kuat pun.

Friday, December 12, 2008

Terima Kasih Panglima!

Salam,

Ucapan terima kasih Istimewa Khas untuk Panglima Perang Cyber yg masukkan blog ini dlm bloglist Bloggers Pembela Negara.

Tahniah juga utk team BPN yg telah b'usaha mjadikan alam siber sbg satu medium mnyatakan dan mptahankan kebenaran di bumi tercinta ini. Semoga usaha team ini akan mbuahkan hasil. Sebagai ahli BPN saya akan sentiasa menyokong sebarang usaha BPN memerangi fitnah, sangka jahat dan tohmahan pihak yg 'jahat' @ Laknatullah @ Haram Jadah !

Kepada Sang Tawal, teruskan usaha murni anda. Semoga mereka sedar kesucian Islam dan tidak bsikap kurang ajar!

Untuk semua, khusus umat Melayu/Islam, ini adalah signal, janganlah asyik politik saja!

Wednesday, December 10, 2008

Ingin Perubahan? Pakailah Basikal!

Sekarang ni macam-macam ada...

Ada la pulak sekumpulan manusia, atas nama rakyat tertindas, guna budak sekolah, mengayuh basikal satu Malaya untuk menuntut dgn kerajaan beberapa perkara. Katanya, kerana rakyat tertindas...

Aik sudah tiada kerja lain ka? Kalau org kg yg x sekolah nak buat kerja 'palui' ni, ok la juga...kita faham. Tp yg kita x faham, Ahli Parlimen pun tlibat sama. Oi kawan, masa psidangan Dewan Rakyat ari tu apa yg ko buat...tidur ka?

Sbg Ahli Parlimen, ada banyak ruang utk menyampaikan suara hati rakyat. Nama pun wakil rakyat, jd memang boleh MP bsuara. Bukannya dengan berbasikal untuk cari glamour!

Perubahan? Ya semestinya kita menyokong sebarang usaha perubahan yg mbawa kebaikan, tidak kira siapa penganjurnya. Cuma yg kita tidak setuju janganlah guna budak sekolah. Kalau mau menJERIT pun, menjeritlah, tp jgnlah menyusahkan org lain dan pasukan keselamatan. Bangang!

Palui = Gila

Monday, December 8, 2008

BENCANA DI SARAKUL, THAILAND!

Piala AFF : Vietnam 3 Malaysia 2

Rasa malas nak tulis, nak komen pasal bolasepak Malaysia ni. Tp kerana dah tlanjur menonton aksi lembik pasukan negara td, rasa nak ‘tmuntah’ tu biarlah diluahkan disini.

Apa yg mbezakan pasukan negara dgn Vietnam ialah permainan dan kesungguhan. Ketika Vietnam mempamerkan permainan menarik, kemas dan menghiburkan, pasukan kita pula seperti tiada arah. Sekejap mjadi spt England dgn larian sayap, sekejap spt ’Brazil’ samba yg tidak mjadi, sekejap mjadi spt tah apa-apa tah!

Beza pemain kita dgn pemian Vietnam pula ialah kesungguhan. Dgn saiz yg yg lebih kurang sama, pemain Vietnam lebih pantas dan nampak lebih bsungguh-sungguh. Pemain kita pula lebih dilihat spt seorang selebriti, gaya artis gitu. Ronaldinho dan Beckham bgaya juga melalui rambut namun selepas durang dikenali di seluruh dunia.

Hairannya, kalau di England pemain negara mereka didominasi pemain drd kelab tnama spt MU, Liverpool, Chelsea, Arsenal dsb. Tp di Malaysia, pemain Kedah – sbg pasukan top ketika ini - cuma ada Helmi Heliza Alias ( pjaga gol paling lawak dlm dunia ? ), dan Khril Muhaymeen sbg gantian.Yg lain drpd kelab bawahan.

Kalau la aku coach ( konon ganti Sathianathan yg blum ‘layak’ jtu ) pemain spt Zaidil Aquan, Amirul Hadi, Hairudin Omar, Helmi Alias tu memang tidak merasalah menyarung jersi negara – yg tidak cantik tu. Ada blambak lagi pemain yg boleh diketengahkan. FAM tolonglah cari jurulatih bkaliber, lepas tu bagilah dia masa memajukan bolasepak kita. Janganlah harap merubah bolasepak kita dlm masa 1-2 tahun, lepas tu ganti la pula.Sampai ke sudah kerja kita btukar jurlatih aja, bola kita macam tu juga…

Rasanya pemimpin dan pegawai FAM kena pegi Thailand, belajar mcmana cara durang majukan bola durang. Atau, belajar drpd Vietnam, negara yg pulih dari peperangan, boleh kalahkan pasukan kita. Atau rombaklah sekali lagi FAM, biarlah bola dipimpin oleh orang yg ‘faham’ dgn bola atau bekas pemain, bukan oleh ‘orang polo’.

Nak juga dengar apa pula alasan FAM kali ni….



Sunday, December 7, 2008

Salam AidilAdha

Salam,

Hadis: Tidak ada satu amalan anak Adam pd hari Nahar ( hari menyembelih binatan korban ) yg lebih disukai Allah selain daripada menyebelih korban. Korban itu pd hari Kiamat akan dtg sebagaimana pd hari penyembelihannya, yakni cukup segala anggotanyadgn tanduknya,kuku-kukunya dan bulu-bulunya. Darah korbanitu, sebelum jatuh ke bumi terlebih dahulu jatuh di suatu tempat yg telah disediakan Allah. Sebab itu, bersenanglah kamu dgn ibadah korban itu. ( HR At-Tirmizi dan Ibnu Majah )

Firman Allah : Daging dan darah binatang korban atau hadiah itu tidak sekali-kali akan sampai kepada Allah, tetapi yg sampai kepadanya ialah amal yg ikhlas dan berdasarkan takwa kamu. ( Al-Hajj: 37 )

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
untuk semua rakyat Malaysia!

Saturday, December 6, 2008

Kalaulah Semua Macam Ni...Kan Senang!

Dilaporkan Persatuan Kereta Sewa Beaufort secara sukarela telah menurunkan caj tambang perjalanan Beaufort-Kota Kinabalu, drpd RM 19.40 ke RM 15.00 berkuatkuasa kelmarin.

Alasan yg diberikan ialah : penurunan harga minyak ketika ini, disamping membantu para penumpang mereka yg majoritinya penduduk berpendapatan rendah.

Baguslah, tindakan begini memang wajar kita sokong. Kalaulah semua peniaga dan pembekal perkhidmatan bfikir macam ni, senanglah kita semua rakyat Malaysia. Masalahnya, ramai yg bsikap tunggu arahan, tunggu kena ketuk!

Harga minyak sudah turun beberapa kali, harga barang masih macam tu jugak. Baru-baru ni berbual dgn seorang taukeh, kenapa harga barang masih belum turun. Jawapannya, barang masih stok lama. Saya kata: naik bukan main cepat, turun apasal lambat?

Friday, December 5, 2008

Jangan Biar Ayah Pin Bertanding!

Salam,

Disahkan PRK Parlimen Kuala Terengganu akan diadakan pd 17 Januari 2009 dgn pnamaan calon pd 6 Januari 2009.

Wah, meriah la K.Terengganu kali ni, sah memang ramai yg turun padang bkempen. Tentu ramai yg sibuk, yg menyibuk pun ramai.

Tapi ingatan utk ahli Umno, datang kempen untuk menangkan calon Umno nanti, bukan nak kempen utk diri sendiri atau 'kuda' sendiri pulak!

Gunakanlah tempoh yg ada utk menawan hati pengundi memilih Umno-BN, sebab majoriti pilihanraya lalu tu pun bukannya banyak mana.

Untuk SPR pula, jgn biar Ayah Pin btanding, kacau kita nanti!

Wednesday, December 3, 2008

Siapa Lagi Selepas Zaid Ibrahim?

Salam,

Datuk Zaid Ibrahim sah sudah dipecat dari Umno. Alasan : Dia hadir ke Konges PKR, parti yg bhasrat menubuhkan Kerajaan Pintu Belakang.

Selepas ini, siapa lagi agaknya yg akan dipecat? Kita mencadangkan supaya ahli Umno yg mencemarkan imej parti juga wajar dipecat.

Antaranya, ahli Umno di Tenom, di Seremban, di Rantau Panjang, di Pasir Mas, dan di Segamat. Mungkin ada banyak lagi di tempat lain.

Ahli-ahli sebegini 'wajib' dipecat sebab durang mencemarkan imej parti. Orang dulu sanggup 'bermandi darah' untuk berjuang melawan penjajah dan komunis, hari ni durang bergaduh kerana berebut jawatan dan ketaksuban kepada pemimpin tertentu.

Kita percaya Umno akan lebih dihormati dengan ahli yg bkualiti walaupun sedikit daripada ramai bjuta-juta tapi tiada 'semangat'. Asyik fikir nak cari laba ja!

Monday, December 1, 2008

Bukan 100,000 Tapi 3 Juta

TS Muhyidin Yasin dilaporkan mencadangkan beberapa perkara, seperti yg dilaporkan Utusan Malaysia. Sebagai jawapan, biar kita cadangkan beberapa perkara juga :

1. Pemilihan pimpinan tertinggi Umno bukan sahaja dipilih oleh 2500 orang pwakilan spt sekarang atau 100 000 ketua cawangan, tapi biarlah dipilih oleh 3 juta ahli Umno. Macamana cara? Pilihanraya umum yg lebih ramai boleh dilaksanakan mengapa tidak untuk 3 juta ahli Umno. Sebab memilih pemimpin Umno adalah memilih pimpinan negara dan tidaklah adil untuk ditentukan oleh 6 pimpinan utama bahagian dan G7.

2. Hapuskan sistem kouta, ya kita sangat setuju dgn idea ini kerana tnyata sistem ini mjadi kudis dalam Umno. Ramai yg mjadi mangsa akibat sisitem yg tidak demokratik ini, ketuanya tentulah Datuk Zaid Ibrahim yg hadir ke Kongres PKR. Mungkin kehadiran beliau ada kaitan dgn kes 'tidak cukup pencalonan' di bahagian Kota Bharu? Ini kena tanya beliau sendiri!

3. Penubuhan jawatankuasa pemilihan yg berfungsi spt SPR adalah amat dialu-alukan. Biar pemilihan di semua perngkat : cawangan, bahagian dan pusat dilaksanakan dengan adil dan saksama. Biar kelihatan tiada ahli yg t'aniaya dan dinafikan hak serta dapat btanding dgn baik.

4. Kenyataan DS Tg Adnan Tg Mansor. SUA Umno bahawa daripada 1000 aduan politik wang, 75% adalah palsu. Kita nak tanya satu ja, mcmana DS tahu ia palsu kalau ia tidak disiasat?

Cadangan tambahan, minta TS Muhyidin kemukakan nanti:

1. Pengerusi perhubungan negeri juga hendaklah dipilih, bukan spt sekarang yg dilantik, yg kbiasaannya KM/MB. Sesiapa yg tpilih dan menang, barulah kita tahu dia pemimpin yg 'jantan' di sesebuah negeri.

2. Tetapkan had umur 40 tahun untuk jawatan Ketua Pemuda Umno Pusat, bukan spt sekarang 'orang tua' pun boleh btanding dan memimpin pemuda. Kadang-kadang kita di bawah ni pun kurang faham, nama pemuda tapi calon umur lebih 40 tahun.

3. Diharapkan dgn tlibatnya ahli Umno akar umbi di peringkat cawangan utk pemilihan pemimpin utama parti maka ahli akan terasa pengelibatan mereka. Bukan seperti sekarang, ahli cuma aktif 3/4 tahun sekali semasa pemilihan atau semasa Pilihanraya.

Saturday, November 29, 2008

Awas! Bukan Politik Wang Sahaja

Penyakit yg sedang dihadapi Umno bukan setakat politik wang yg diheboh-hebohkan sekarang. Selain politik wang, ada beberapa penyakit lain, yg jika tidak ditangani dgn baik, mampu melumpuhkan Umno.

Kouta pencalonan yg menekan ahli yg bkira-kira menawarkan diri juga adalah satu penyakit. Penyakit ini juga membuatkan ahli sedia berkhidmat tp ‘malas’ mengejar pcalonan, tawar hati utk bkhidmat. Bukankah ini satu kerugian, jika ahli yg ‘malas’ ini adalah ahli yg mampu mjadi asset parti?

Penyakit lain seperti penyandang jawatan yg tlalu bkuasa menentukan siapa yg ‘layak’ btanding atau tidak. Sebagai contoh, ada ahli yg mdapat pcalonan yg mcukupi tetapi dinafikan hak btanding kerana cawangan yg mcadangkan ahli tadi digantung atau mesyuarat dibatalkan.

Adakah dalam Perlembagaan Umno yg mberi kuasa kpd JK Bahagian untuk mgantung sesebuah cawangan ? Bagaimana cara menerangkan kepada ahli-ahli cawangan yg digantung kedudukan sebenar dan bagaimana pula cara memujuk mereka dlm PRU akan datang ?

Maknanya, perubahan thadap banyak perkara mesti dibuat Umno, tidak perlu menunggu sehingga Mac, jika cita-cita merebut kembali majority 2/3 mau direalisasikan. Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih, semua pihak mesti menggembleng tenaga menjadikan Umno ‘mesra’ bukan sahaja kepada ahli tetapi kepada semua rakyat.

Umno khususnya MT, JK Pengurusan dan Lembaga Displin mesti melihat bahawa bukan politik wang sahaja yg mesti diperangi, malah penyakit-penyakit lain juga mesti dirawat dan diubati. Pengamal politik wang mesti dihukum dan 'virus perosak' Umno juga wajar diambil tindakan!

Thursday, November 27, 2008

BANJIR LAGI...


Selepas dua minggu, daerah Beaufort dilanda banjir sekali lagi. Sesuai dgn gelarannya sbg Venice Of Sabah, sebahagian pekan Beaufort telah ditenggelami air. Beberapa jalan utama juga sudah dinaiki air.


Jika hujan berterusan, pasti banjir kali ini akan bertambah dalam dan mampu ‘mengganggu’ ekonomi penduduk kampong yg bergantung dgn aktiviti pertanian.

Kepada penduduk yg terlibat dinasihatkan supaya bhati-hati dan sentiasa medengar hebahan pihak berkuasa. Terutamanya, kanak-kanak jangan jadikan banjir ini satu pesta yg berakhir dgn tragedy nanti.

Wednesday, November 26, 2008

Sekadar Ingatan

Hari ni cuma mau kongsi emel seorang kawan baru2 ni.

Ilmu utk dikongsi bersama : Pagi semlm dengar radio ikim (91.50 fm), ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulullah s.a.w. Antaranya tentang bab memberi salam.

Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh" Beri salam - assalamualaikum" Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh" Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada Anis ye" contoh lerr.. Bukannya : "Kirim salam kat Anis ye" Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan! Semoga ada manfaat.

Janganlah kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan. Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan "Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum. Sesamalah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform A'kum dalam sms ataupun email. Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani. Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'.

Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan dia guna "Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum. Semoga ada manfaatnya. Kalau ada kemuskilan berjumpalah yg pakar dlm bidang ni....


Catatan : Ini bukan fatwa baru, sekadar ingatan untuk semua Muslim. So, yg lain jgn sibuk pulak. Puak Hindu Sangam ka @ mana yg lain, jgn lak buat demo @ memorandum nak buat bantahan. Kalau tidak faham jgn memandai, tanya la ustaz Zawawi. Tk

Tuesday, November 25, 2008

Dua Berita 'Sedih' Pagi Ni...

Salam,

Dilaporkan ada dua berita sedih pagi ni.

Berita 1 - Di Peru, Tuan ( Bakal ) Presiden, DS Najib kata Sukar Kekang Politik Wang. Katanya, Tun Mahathir pun gagal mengatasi masalah ni. Ya la, kalau 22th bkuasa pun masih gagal, apa pula Tuan ( Bakal ) Presiden kita ni yg belum pun duduk lagi di situ. Cuma Datuk Seri, janganlah kecut perut, perkara ni mesti diatasi! Janganlah tunjuk lemah semangat dan serang org lain pulak. Sebagai bakal Presiden, Datuk Seri mesti 'kuat' menghadapi cabaran

Berita 2 - Di Mahkamah Sesyen, Puan Zaharah Jaafar dlm keadaan teresak-esak mengaku pecah amanah wang kutipan Pos sebanyak RM95,500.00 pd 18 Mei 2006. Dia mengaku 'Saya Terdesak' kerana membiayai belanja perubatan kanser pangkal rahim, selepas tiga kali dibedah kerana kanser payudara. Dilaporkan Hakim pun 'pening-pening lalat' nak buat hukuman. Terfikir, di mana agaknya Tabung Kebajikan Negara?

Soalan lain : Apakah ada kemungkinan para calon dan perwakilan Umno juga 'terdesak' dlm soal politik wang ni ? Ya la, para calon 'terdesak' memberi dan perwakilan pula 'terdesak' menerima dan meminta-minta!

Monday, November 24, 2008

Maknanya 70% Betul La...

Dilaporkan Lembaga Disiplin Umno ( LDU ) mengakui 30% aduan berkaitan politik wang dlm Umno adalah fitnah, orang kalah nak aniaya orang yg menang. Sebab tu, LDU mengambil masa nak menyiasat dan menghukum setiap aduan.

Dilaporkan lagi, Datuk Mohd. Hafarizam Harun yang mewakili pengerusi lembaga itu Tan Sri Tengku Ahmad Rithaudeen Tengku Ismail bkata : lembaga mengambil masa untuk menyiasat dan bertindak terhadap setiap aduan salah laku yang diterima, bagi memastikan tidak ada pihak yang teraniaya.

Wah, bunyinya macam cantik tapi ada soalan cepumas untuk LDU ni : Macamana LDU tahu 30% tu fitnah ?. Ada cukup bukti ka kata fitnah org kalah kpd pemenang? Yg menang ja ka pakai wang ? Yg kalah tu tak pakai wang ka?

Maknanya, LDU kena siasat btul2 perkara ni, jgn sampai ada yg tlepas, jgn ada yg t'aniaya. Satu lagi, tindakan yg bakal diambil nanti bukan sahaja kpd para pemenang, yg kalah tp guna wang juga mesti dihukum. Barulah adil namanya...

Jgn sampai nanti org persendakan : TS Isa Samad ja main duit 2004 dulu. Atau di Sabah, satu lelucon oleh seorang pemimpin yg menang tp dilucutkan jawatan pd th 2004 akibat politik wang : Hanya aku seorang saja di Sabah ni bah yg main duit!!!

Saturday, November 22, 2008

Sudah-sudahlah Tu Makcik !

Makcik Pidah,

Makcik kan sudah bjanji akan serahkan jawatan tu untuk Kak Ijat kita. Apa pasal pulak Makcik nak ptahankan jawatan tu lagi bulan Mac nanti. Ketara betul makcik ni mungkir janji dan gila kuasa!

Makcik pun sudah lama duduk di situ, wanita ( dan lelaki juga ) mcm dah mluat dgn makcik yg terus menerus nak pegang jawatan tu. Apa makcik tak sedar diri ka, yang umur makcik tu dah 65 th. Sudah-sudahlah tu Makcik.

Bagilah peluang Kak Ijat kita dgn Kak Milia kita pula mengemudi wanita Malaya ni. Makcik tak pcaya dgn durang ka ? Ya la, kalau makcik tak nak bagi peluang, sampai bila tcongok la makcik kat situ.

Nanti kalau makcik kalah, sapa yg malu, tentulah makcik dgn keluarga makcik akan malu. Nampak gayanya mcm tiada harapan makcik menang. Kak Ijat kita tu mcm banyak nak sokong dia untuk perubahan dan pembaharuan wanita.

Pak Jib kita pun khabarnya tak nak tolong makcik. Presiden, Tim. Presiden, Naib Presiden, Pemuda, Puteri semua dah nak berubah. Takkanlah wanita pula masih muka lamaaaaa, yg dah lama pun!

Sudah-sudahlah tu makcik. Bawaklah istighfar, tenangkan fikiran. Orang tua ni mlalut sikit. Dulu kata nak serah, tak nak lagi, rupanya jauh disudut hati nak lagi bgayut. Contohilah Tun M dan Pak Lah, yg bhenti ketika nama harum dan signal dah kena bagi.

Untuk wanita Malaya, kalau makcik ni degil juga, kita kuburkan ajalah riwayat dia. Dia yg nak gitu, kalah dlm pmilihan. Susah sangat!

Friday, November 21, 2008

Sah ! Ada Lawan...

Canteeeek...macam tu la yg kita mau, yg kita tunggu2. Lawan jgn tak lawan !

Makcik Pidah kita ni sudah lama duduk situ, sampai masanya untuk dia b'undur, bg chance org lain pula duduk situ. Mana boleh kita dengar mulut laser dia aja, nak juga kita dengar suara Datuk Seri.

Ni mcm nak lagi duduk situ utk 3 bulan, alasan utk perpaduan wanita, tidak munasabah sungguh! Mcm ada hati nak jadi Menteri lagi ka?

Datuk Seri pula, bila duduk situ, jgn lama sangat sampai bkurun, sampai masa bagi la org lain pulak. Bg chance org lain juga, klu tidak nanti Datuk Seri pun kena tolak mcm Makcik Pidah kita.

Satu lagi, cuba Datuk Seri 'nasihatkan' kawan2 kita tu supaya tutup aurat, kalau nak pakai tudung tu jgn la nampak jambul. Buat malu ja dgn anak2 kita yg elok pakai tudung. Ada tu pangkat nenek sudah, masih perasan sweet 17!

Ops sorry Datuk...bukan nak menyindir, Datuk tu pun pakai la elok2!

Tuesday, November 18, 2008

Mesyuarat Perwakilan Pergerakan Wanita Umno Spitang Kecoh

Aku baru ja tbaca kisah ni di SabahDaily, agak tlambat tp aku rasa penting jg utk dikongsi dgn pbaca blog aku ni - sebagai renungan kita semua. Soalan cepumas : Kenapalah agaknya semua ni tjadi ?

Mesyuarat Perwakilan Pergerakan Wanita Umno Sipitang kecoh

SIPITANG: Mesyuarat Persidangan Per-wakilan Wanita Umno Bahagian Sipitang di Dewan SMK Sipitang II kecoh apabila hampir dua ratus perwakilan berpusu-pusu me-ninggalkan dewan untuk memulaukan mes-yuarat setelah usul menangguhkan mes-yuarat perwakilan itu yang dibentangkan oleh salah seorang perwakilan dihalang.

Selepas menyaksikan usul yang cuba disampaikan oleh perwakilan itu dihalang menyebabkan Ketua Cawangan Lumadan yang juga Exco Pergerakan wanita Umno Pusat Datuk Dg Mahani Pg Hj Ahmad Raffae naik ke pentas dan cuba menerangkan kepada pengerusi dan mempertahankan hak setiap perwakilan untuk mengemukakan usul itu juga turut dihalang.

Keadaan semakin kecoh apabila perwakilan yang terbabit dan Mahani yang tidak sempat mengemukakan usul diarahkan turun dan keluar meninggalkan dewan. Dianggarkan hampir dua ratus perwakilan berpusu-pusu turut keluar bersama Mahani.

Melihat keadaan itu petugas-petugas telah menutup pintu dan tidak membenarkan perwakilan keluar tetapi ramai dari kalangan perwakilan itu mendesak dengan pekikan supaya pintu dibuka dan ketika itu pertengkaran dan pergaduhan terus berlaku.
Keadaan di luar dewan juga semakin tegang dan hangar-bingar dengan pekikan perwakilan yang tidak berpuas hati yang turut membabitkan suami-suami kepada perwakilan dari luar pagar dewan dengan beberapa pihak dari bahagian da-lam dewan.

Mahani ketika ditemui oleh wartawan selepas membuat laporan polis di IPD Sipitang berkata selepas perasmian mesyuarat, perwakilan iaitu Ketua cawangan Kg Buang Sayang Sipitang Ha-simah Ahmad cuba membentangkan usul supaya mesyuarat Agung Pergerakan Wanita Umno itu ditangguhkan atas alasan 59 cawangan yang membabitkan 177 perwakilan perlu dimesyuarat-kan kerana ada bukti yang mendapati bahawa cawangan-cawangan tersebut tidak bermesyuarat mengikut prosedur.
“Belum pun sempat perwakilan itu mengemukakan usul tiba-tiba beberapa pihak telah naik ke pentas menghalau perwakilan itu keluar dan menghalang daripada usul itu dibacakan untuk dikemukakan kepada persidangan,” dakwa Dg Mahani.
Beliau berkata usul supaya mesyuarat perwakilan itu perlu ditangguhkan untuk membolehkan 59 cawangan bermesyuarat semula kerana kebanyakan ketua cawangan membuat aduan mereka tidak ada mengadakan mesyuarat.
“Mereka memberitahu hanya diarah menandatangani borang mesyuarat, bahkan mereka sendiri tidak tahu siapa pengerusi tetap, setiausaha dan siapa yang dicalonkan dalam pemilihan Jawatankuasa Pergerakan Wanita,” katanya.
Beliau mendakwa kebanyakan mesyuarat cawangan dijalankan secara atas meja saja dan ini bermakna jawatankuasa bahagian itu tidak boleh menjalankan mesyuarat agung pada hari ini kerana kebanyakan perwakilan yang hadir adalah tidak sah.
“Kebanyakan ketua-ketua cawangan hanya diberi borang oleh beberapa orang dari AJK Wanita dan memaksa ketua-ketua cawangan menandatangani borang tersebut,” dakwanya lagi. “Kita bukan hendak membuat kacau dalam dewan tetapi mahu mengemukakan usul supaya mesyuarat itu ditangguhkan berdasarkan kepada alasan-alasan tadi, tetapi sayang sekali usul kita dihalang sedangkan usul yang dikemukakan itu adalah mengikut perlembagaan parti,” katanya.

Beliau berkata usul itu dihalang dan sebaliknya diarah agar dikemukakan selepas mes-yuarat sedangkan usul ini adalah mendesak dan memerlukan perhatian segera untuk dibahaskan. “Ini adalah hak kita sebagai ahli dan apa yang kita lakukan adalah termaktub dalam perlembagaan Umno sebelum mesyuarat boleh dija-lankan,” jelasnya

Mahani juga berkata banyak yang perlu dan akan dibongkar bagaimana pihak-pihak tertentu telah melakukan perkara ini dan perbuatan ini telah menunjukkan tiada amalan demokrasi sebagaimana yang dilaung-laungkan. Beliau mendakwa ada pihak tertentu berusaha menghalang ketua-ketua cawangan daripada mencalonkan beliau untuk bertanding sebagai Ketua Wanita Umno Bahagian.

“Saya juga rasa tidak puas hati kerana pembabitan orang luar yang tidak ada kena mengena dalam mesyuarat itu juga dilihat terlibat naik ke atas pentas menghalang semasa usul cuba dibaca dan dikemukakan,” dakwa Mahani. Beliau berkata laporan dan bantahan akan dikemukakan kepada Umno Negeri dan pusat daripada cawangan-cawangan supaya perkara dan insiden ini disiasat kerana mahu pemilihan ini dijalankan secara telus yang bermula dari peringkat akar umbi demi kebaikan parti.

Semantara itu Ketua Polis Daerah Sipitang DSP Jamaluddin Ali ketika dihubungi berkata mengesahkan menerima aduan itu dan pihak polis akan menjalankan siasatan.
“Polis sudah menerima laporan itu daripada pengadu dan seperti biasa pihak polis akan menjalankan siasatan,” katanya —
NewSabahTimes

Sunday, November 16, 2008

SABAR AJALAH !

Seorang kawan yang berhajat menawarkan diri bertanding satu jawatan utama dalam Pemilihan Umno di sebuah Bahagian baru-baru ini, telah ‘dinasihatkan’ supaya membatalkan hasrat tersebut dengan alasan untuk berkompromi dan mengelakkan perpecahan.

Sebagai tawaran, kawan tersebut ‘dijanjikan’ satu jawatan utama yang dilantik oleh pimpinan bahagian. Ketika itu, kawan tersebut telah mula mendapat pencalonan daripada cawangan yg bsidang. Demi menghormati pimpinan bahagian, kawan tersebut dengan kejujuran dan keikhlasan hati, telah bersetuju dengan ‘nasihat’ yg diberikan.

Apa yang blaku kemudiannya kini menjadi sejarah. Selesai pemilihan, dalam mesyuarat yg diadakan baru-baru ini, kawan ini hanya diberi jawatan kecil – tidak sebagaimana yg dijanjikan. Kawan tersebut mjadi keliru, dan menolak jawatan tsebut.

Kawan tsebut terus dalam dilemma : Menjadi penyokong ‘setia’ atau ‘pemberontak’ – Kalau mjadi pemberontak mungkin tpaksa dipujuk dan diberi ganjaran tapi kalau jadi penyokong setia, beginilah jadinya…

Pengajaran daripada kisah kawan ini, dalam politik jangan cepat percaya dengan ‘nasihat’ dan ‘janji’. Mungkin ada udang di sebalik mee. Kepada kawan tsebut, nasihat saya : SABAR ajalah – inilah pkataan yg paling baik boleh diberikan. Dalam politik juga, pkataan SABAR ni kena simpan banyak-banyak…

Tunggu dan sedia untuk 3 tahun lagi, mungkin ada cerita !

Saturday, November 15, 2008

Untungnya Ariffin Bin Mohamad


TS Musa Hasan, KPN kata Ariffin Bin Mohamad @ Ayah Pin tidak ditahan polis walaupun baru-baru ini pulang ke Terengganu kerana dimaklumkan oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu ( JHEAT ), pemimpin ajaran sesat itu tidak perlu ditahan.

Tim. Pengerusi JK Agama & Penerangan Terengganu, Muhammad Ramli Nuh pula bkata soal menahan Ayah Pin bukanlah keutamaan kerajaan negeri ketika ini kerana dia bukannya tbabit kes jenayah.

Kata Muhammad lagi, Ayah Pin bukan pembunuh bsiri yg bbahaya kpd masyarakat, sebaliknya beliau hanya melakukan kesalahan dari sudut penyelewengan akidah dan ajaran agama Islam.

Apalagi kata Muhammad… kes Ayah Pin ni agak sukar dibawa ke muka pengadilan. Jika didakwa pun, Ayah Pin besar kemungkinan besar menang dan tlepas.

Memang b’untunglah mjadi Ayah Pin. Selepas mengasaskan ‘Kerajaan Langit’ dan menggemparkan negara pada tahun 2005 dulu, Ayah Pin masih bebas keluar masuk Terengganu, Kelantan dan Selatan Thai.

Untungnya mjadi Ayah Pin, walaupun dlm Islam mjaga akidah adalah satu perkara utama, ‘orang kuat’ kerajaan negeri Terengganu masih boleh bkata dia tidaklah b’bahaya. Sebab : Ayah Pin bukan pbunuh bsiri…

Ayah Pin memang untung sebab dia tidak ditahan walaupun pengikutnya seramai 47 orang telah didakwa kerana m’ingkari arahan mufti Terengganu yg menetapkan ajaran Ayah Pin sebagai sesat.

Agaknya dia tidak perlu ditahan sebab dia Ketua Kerajaan Langit. Dia tidak perlu ditahan sebab dia tidak bahaya, lagipun dia bukan keutamaan kerajaan negeri…

Soalnya, kenapa pulak pengikutnya ditahan dan didakwa ? Mungkin Ayah Pin tidak bahaya sebagaimana bahaya pengikutnya!

Meh ramai-ramai kita tanya Tok Mad Said.

Friday, November 14, 2008

Lambat la Tuan ( Bakal ) Presiden !

Bakal Presiden Umno, DS Najib Tun Razak bkata: Tidak Guna Menang Jika Parti Tewas.

Ingatan Tuan Presiden ni sangat baik dan tepat. Apa guna bmegah dgn jawatan Ketua Bahagian dan segala Ketua Sayap Parti, jika selepas PRU akan datang parti kalah. Menjadi ketua di bahagian dan kawasan pembangkang. Senario ini banyak tjadi di Kedah, Perak, P.Pinang, Selangor dan Kelantan.

Sayangnya, ingatan Tuan Presiden ni macam agak tlambat la. Tlambat kerana Tuan Presiden mberi ingatan selepas mesyuarat cawangan dan bahagian sudah b'akhir. Tlambat kerana banyak sudah ahli-ahli di peringkat bawah yg kecewa.

Bagi yang menang memanglah suka. Yang kalah kena terima hakikat, adat btanding pasti ada kalah-menang. Ini bukan main bola yg ada keputusan seri...

Cuma bagi ahli yg tidak dapat bsidang di cawangan atau tidak dapat mhantar pwakilan ke bahagian, cawangan digantung, ahli yg dinafikan hak btanding kerana alasan teknikal, tidak cukup pcalonan dsb... mcmana kita nak jawab?

Lain lagi kes politik wang yg bleluasa. Yg menang kerana memberi lebih. Yg disokong kerana banyaknya 'modal', kerana dia anak pembesar, kerana dia diberi 'perkenan'...

Semua ini Tuan Presiden, ibarat luka yg mengambil masa untuk dirawat. Rawatan yg betul dan munasabah akan mbuatkan luka tsebut sembuh. Jika tidak drawat atau tsalah rawat, takut nanti ia akan mjadi nanah. Lebih parah lagi, menjadi barah pada PRU nanti...

Sepatutnya Tuan Presiden melontarkan ingatan ini sebelum tempoh pemilihan lagi, supaya semua ahli parti insaf parti keramat yg direbut jawatannya ini sedang 'sakit'. Supaya semua sedar jika ahli masih tidak berubah, masih dgn perangai hodoh, jelik dan dungu, sakit akan menjadi parah, dan boleh mbawa maut!

Wednesday, November 12, 2008

Menunggu Respon Para Pembesar

Peristiwa : Demo Pengkid
Tempat : Perkarangan KLCC
Tarikh : 7hb November 2008
Masa : Jam 3.oo petang
Sebab Demo : Menentang Fatwa Pengkid Haram
Cerita Demo Pengkid : disini atau disini atau disini

Sudah beberapa hari blalu, belum ada seorang pun pembesar yg bsuara pasal demo ni yg terang lagi bsuluh mencabar keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan.

Sama ada pemimpin parti Umno, PAS, PKR - yg Islam la - ndakan kecut perut dgn budak-budak belum cukup umur ni. Ndakan mau tunggu pemimpin MCA, MIC, Gerakan, PPP atau UPKO bsuara mptahankan fatwa.

Ingatan untuk YB Menteri Pelajaran : Daripada kecoh satu Malaya pasal sajak kematian, baik Datuk Seri buat ulasan pasal budak Pengkid ni !!!

Tuesday, November 11, 2008

OBAMA DI SABAH!


Ya PERANAKSAMA, Obama lambang org kulit hitam, kaum minoriti pertama menjadi Presiden Amerika Syarikat baru ja menang sudah kecoh satu dunia. Di Sabah, orang macam Obama ni lama sudah ada, lama sudah menang.

Bezanya, tidak kecoh satu Malaya ja dan durang ni kulit tidaklah hitam, namun tatap minoriti ! Di bawah ni senarai nama 'jelmaan' Obama di Sabah :

1. Datuk Peter Lo Su Yin ( 1965 - 1967 )
2. Datuk Yong Teck Lee ( Mei 1996 - Mei 1998 )
3. Datuk Chong Kah Kiat ( 17 Mac 2001 - 16 Mac 2003 )

Nasib baik la, Pak Lah berhentikan permainan gilir-gilir ni, kalau tidak makin bertambahlah senarai Obama di Sabah !

Terima kasih Pak Lah.

Monday, November 10, 2008

Kemasukan Umno Ke Sabah Satu Rahmat - Yahya Hussin

Seperti yg dilaporkan, Datuk Yahya Hussin SU Badan Perhubungan Umno Sabah, yg juga merupakan Ketua Umno Bahagian Putatan berkata : Kemasukan Umno Ke Sabah Satu Rahmat.

Dari banyak segi, memang diakui banyak rahmat yg dibawa oleh Umno, terutama kestabilan politik di kalangan rakyat pelbagai kaum dan agama. Selepas dan dapat menubuhkan kerajaan, banyak pembangunan yang telah dijana untuk memajukan negeri.

Ekonomi berkembang, politik stabil, pembangunan rancak berjalan dan rakyat semakin gembira. Amalan politik bermusuhan, benci-membenci dan fikiran kenegerian sempit berjaya dibendung.

Namun, semenjak akhir-akhir ini suasana agak kurang selesa mula berlaku, terutama apabila amalan buruk di kalangan ahli Umno mula berlaku. Politik wang umpamanya semakin berani dan secara terbuka, dilakukan. Main 'buyuk' sudah menjadi mainan biasa dan dianggap strategi mengalahkan lawan!

Dibimbangi amalan politik wang ini jika dibiarkan terus berleluasa, khusus peringkat Umno Sabah, suatu hari nanti pemimpin yang terpilih bukan kerana wibawa tetapi kerana banyaknya wang. Dikhuatiri juga Umno hanya akan dikuasai oleh golongan berduit dan meminggirkan ahli biasa yang tidak berduit! Keadaan ini mesti dijauhi...

Buyuk = Tipu

Sunday, November 9, 2008

Sudah Dapat Jawapan...

Kemarin, seperti yg diketahui umum, Pakcik Mihar berjaya mengesahkan kedudukannya sebagai Ketua Kg. Tampar. Pakcik Mihar menang dlm pemilihan tersebut dgn mengalahkan lawannya ex-KK Usa, dgn majoriti 33 undi.
Kemenangan Pakcik Mihar walaupun tipis tp cukup bermakna. Setelah bkorban memajukan Kg Tampar, dilawan oleh mantan KK dan peluang yg kecil utk menang, ketika org lain menaruh harapan kepada ex-KK Usa, tentulah kemenangan Pakcik Mihar sesuatu yg sgt bmakna.

Tabik juga kpd penduduk Kg Tampar yg telah menunjukkan pemilihan yg tepat. Pilihan kpd Pakcik Mihar bererti isu moral masih menjadi perkiraan utama kpd penduduk kg. Maksudnya, penduduk Kg Tampar masih ada harga diri...menolak pemimpin yg 'suci dlm debu'

Kepada Pakcik Mihar, dgn kemenangan ini maka jalankanlah tugas mentadbir Kg Tampar dgn penuh tanggungjawab dan berkhidmatlah dgn amanah. Penting sekali, jgn diulangi kesilapan ex-KK Usa yg menyebabkan dia kehilangan jawatan. Lagi pun malulah dgn orang kampung bhutang jutaan dinar sebab kalah main judi....

*********************

TAHNIAH DIUCAPKAN KEPADA DATUK RAHIM ISMAIL YG MENANG DI PAPAR!

PESANAN UNTUK 3M!

Salam untuk ketiga-tiga calon Tim. Presiden Umno : TS Muhyidin, DS Ali & TS Muhd Taib.

Baca sini, ada sedikit pesanan :

1. Tahniah sebab layak dlm pcalonan.
2. Berlawanlah secara gentleman, jgn buruk-burukkan lawan.
3. Pastikan juga anak-anak buah tidak bsikap lebih sudu dari kuah semasa tempoh kempen ni.
4. Tunjukkan kewibawaan masing-masing.
5. Sama sekali jgn mhulur wang kepada para pwakilan - walaupun durang minta !
6. Kalau durang minta juga, lapor kepada BPR.
7. Boleh juga lapor kepada Lembaga Displin - tapi lambatlah kena!
8. Selepas menang nanti, jgn temberang, jgn bpuak-puak.
9. Yang kalah kena iktiraf yg menang, jadilah ahli yg baik, jgn menyeberang pulak.
10. Selamat bertanding!!!

Saturday, November 8, 2008

BINGKISAN UNTUK SAHABAT - JJ TENOM

Dikalungkan sejambangan TAHNIAH untuk sahabat bernama JAMAWI JAAFAR, yg dinobatkan sebagai KETUA PEMUDA UMNO BAHAGIAN TENOM.

Dikirimkan sejambak harapan semoga perjuangan suci saudara akan diberkati-Nya. Semoga Pemuda Umno Tenom dibawah pimpinan saudara akan terus maju cemerlang.

Dititipkan sekudus doa, harap saudara akan beroleh kejayaan dan menggapai segala impian dan cita-cita suatu hari nanti.

Sekadar ingatan seorang sahabat : Pohon Timahar walaupun lembut, tidak sekeras pohon Belian, jika dicanai dgn baik mampu menjadi tiang seri, jika diukir dgn cantik boleh dibuat phiasan!

Friday, November 7, 2008

Bukti Susah, Cakap Sajalah!

DS Tengku Adnan Tengku Mansor SUA Umno kata jangan cakap saja, bawa bukti.

Masalahnya kumpulan yg btindak menghalang pcalonan org lain dlm Umno ni bukan bangang @ bodoh. Durang pun cerdik juga, takkanlah siang-siang hari durang nak tunjuk durang nak halang TS Muhamad Taib @ Azalina @ Siapa2ntah, drpd dcalonkan. Yang blaku, proses halangan pcalonan blaku tp mau bukti...susah mau dbuktikan sebab proses itu blaku dalam suasana yg licin dan teratur.

Sebagai contoh, seorang Ketua Bahagian ingin mencadangkan TS Muhyidin sbg Tim. Presiden. Tetapi di kalangan sgelintir pwakilan ingin mencadangkan DS Ali Rustam @ TS Muhd Taib. Bila tiba masa mencadang, selepas nama TS Muhyidin dicadangkan, ada beberapa perkara blaku:

1. Ada orang lain mcadang nama lain tapi ditolak oleh Pengerusi Tetap.
2. Mungkin cadangan diterima, dibuat undian angkat tangan.
3. Dibantah angkat tangan, alasan urusetia tidak bsedia @ sudah lewat.
4. Pwakilan pun malas mau fikir lagi, lalu undi angkat tangan.
5. Mengira jumlah undi angkat tangan oleh AJK Bahagian...boleh diagak siapa yg menang?

Kes bgini DS susah mau dibuktikan dgn fakta. Mungkin di bahagian Putrajaya yg jumlah pwakilannya cuma seratus orang gitu tidak blaku, tapi bagaimana di bahagian lain, yg pwakilan mcecah 500-600 orang.

Cadangan: Proses mencadang untuk pemilihan Umno ni hendaklah dipermudahkan. Yang utama hapuskan sistem kouta. Mana-mana ruang yang boleh dimanipulasi oleh golongan yang bkuasa untuk mhalang cadangan org lain mesti ditutup. Tidak apalah kalau tpaksa meniru sistem parti lain @ mgunakn sistem spt pilihanraya.

Ada seorang kawan pernah btanya, kenapa dlm Umno sahaja, tetapi tidak pula kedengaran kes halangan pcalonan, politik wang dsb dlm parti lain mcm MCA @ Gerakan yg bermesyuarat baru-baru ni ? Tfikir, betul juga...agak-agak kenapa tu Datuk Seri SUA ?

Betul Datuk...Tapi

DS Ong Tee Kiat, Presiden MCA mengaitkan pemilihan Obama sbg Presiden AS berkulit hitam pertama dgn pelantikan Low Siew Moi sbg Pemangku Pengurus Besar PKNS Selangor. Beliau juga menyeru rakyat Malaysia supaya membebaskan diri daripada belenggu isu perkauman.

Ya betul Datuk, sangat betul dan sangat dipersetujui. Kenyataan Datuk memang tepat dan kena pada masanya. Sebagai Presiden sebuah parti pkauman, Datuk bhak menasihati rakyat Malaysia ( baca: orang Melayu ) supaya btenang dan menerima pelantikan Obama dan Low.

Tapi, Datuk kenalah konsisten dlm mberi kenyataan. Jangan bsikap talam dua muka. Bila keadaan menguntungkan, Datuk kata keluar dr isu pkauman, bila x menyebelahi, Datuk hentam kaum lain. Contoh disini.

Thursday, November 6, 2008

Tanya Sikit ?...

Senarionya bgini....

Alkisah di sebuah kampung bernama Kg. Tampar, tidak berapa lama dahulu, Ketua Kg bernama KK Usa telah diminta melucutkan jawatannya atas alasan moral. KK Usa ni kedapatan berhutang dengan Mr. AhChai selepas kalah main katam-katam. Dia diminta mengosongkan jawatannya untuk menjaga nama baik Kg Tampar, apatah lagi hutangnya bukan sdikit...7.1 juta dinar.

Selama itu, timbalan KK Usa bernama Pakcik Mihar telah memangku jawatan KK Kg. Tampar. Selama beberapa hari dan bulan serta tahun, Pakcik Mihar ni berjaya melaksanakan tugas yang diamanahkan dengan jayanya. Tidak juga kedengaran komplen orang kampung disana-sini...

Baru-baru ini, apabila tiba musim pemilihan, ex-KK Usa kembali menwarkan diri untuk berkhidmat kepada masyarakat katanya. Dia menandingi kembali Pakcik Mihar, dan disebut-sebut ex-KK Usa ni berpeluang menang.

Soalnya, ex-KK Usa ni masih bhutang dgn Mr. AhChai dan isu moral yg menyebabkan dia meletakkan jawatan dahulu pun belum selesai lagi. Lagipun orang Kg Tampar dan serata kg lain btanya, duit siapa dia main duli sbegitu banyak. Sudah ditanya kelayakannya kepada Badan Pengawas Kampung, disahkan ex-KK Usa ni layak bertanding.

Sabtu ini, sah ex-KK Usa akan berlawan dgn Pakcik Mihar merebut jawatan Ketua Kampung Kg. Tampar. Kesiannya Pakcik Mihar, dulu dia memangku jawatan KK, bsusah payah menghidupkan Kg Tampar. Kini dia bakal kehilangan jawatan KK, yg sedihnya kepada ex-KK yg masih terpalit arang berlumur lumpur...

Sebagai rakyat Malaysia, apa pandangan anda kepada ex-KK Usa dan Pakcik Mihar ni ?

( katam-katam = sejenis pmainan judi popular di Sabah )

Monday, November 3, 2008

1 Lagi...Suara Mencari Glamour!


Tahukah anda parti Liberal Demokratik Party ( LDP )?

LDP dalam Kongres Ke-19 di Sandakan telah meluluskan resolusi agar kerajaan mengkaji semula ISA & DEB.

LDP mewakili suara satu kawasan Parlimen - Sandakan & 2 dua DUN - Merotai & Tg Kapur ( kedua-duanya kawasan majoriti Bumiputera Islam ). Ringkas kata, suara parti ini ibarat suara nyamuk, berdesing di telinga. Resolusi diluluskan tidak lain bertujuan untuk mencari glamour, memperkenalkan Presidennya yg langsung tidak terkenal.

Agaknya kalau tidak kerana resolusi ini, mungkin orang ramai tidak menyedari parti LDP ini wujud di Sabah. Ingatkan parti ini di Jepun ja...Ntah2 next election, suara nyamuk ni mungkin hilang! Paling senang, bagi ja kawasan Merotai & Tg Kapur kepada Umno...habis cerita.

Sudahlah VK Liew & The Gang, kalau nak cari glamour pun carilah cara lain. Mungkin tahun depan boleh masuk AF7 !

Sunday, November 2, 2008

Ayuh, Teruskan Datuk Seri !!!


Kami ahli-ahli Umno bawahan yang tidak berjawatan menyokong penuh pencalonan DS untuk merebut jawatan Naib Presiden, pada pemilihan parti Mac nanti.

Kami berdoa walaupun DS ketika ini berada di tangga keempat pencalonan, berkat keizinan Allah dengan usaha gigih DS berkempen nanti akan memintas dan berjaya menjadi ahli Umno Sabah pertama sebagai Naib Presiden.

Sememangnya DS layak duduk di sana dengan pengalaman DS sebagai MP Semporna, Menteri Kabinet Persekutuan dan Timbalan Ketua Perhubungan Umno Sabah. Sewajarnya, DS diberi peluang sebagai menghargai peranan Umno Sabah dalam PRU lalu.

Lagi pun, ndakan perwakilan Umno nda boleh memberi ruang kepada wakil Umno Sabah di jawatan kanan tersebut, selepas Presiden, Tim Presiden, 2 Naib Presiden, Ketua Pemuda, Wanita & Puteri? serta majoriti MT & Exco Sayap parti sudah dikuasai dari negeri lain.

Usah DS gundah gulana dan resah gelisah, walaupun ada bahagian di Sabah 'keberatan' mencalonkan DS kerana takut mengkali kena 'sergah', doa kami ahli biasa mengiringi DS. Ayuh DS teruskan perjuangan !!!

Kami Sokong Tan Sri!

Salam,

Berpolitik untuk peluang niaga atau berniaga untuk kepentingan politik? Yang mana satu betul, mungkin ibarat yang mana dulu, ayam atau telur. Kedua-duanya betul, bergantung kepada nawaitu empunya diri.

Namun, seperti kata Tan Sri Muhamad Muhd Taib, jika Umno terus dikuasai oleh konglomerat, korporat, kontraktor dsb akhirnya Umno akan jauh daripada golongan lain orang Melayu. Mungkin suatu hari nanti Umno akan menjadi satu kelab bagi ahli perniagaan...

Bab ni kami sokong Tan Sri, biarlah Umno dekat kepada semua peringkat orang Melayu dari kalangan guru, petani, peladang, pekebun kecil, kakitangan sokongan kerajaan dan swasta dan para pembesar serta ahli perniagaan.

Biar semua terlibat dan berperanan serta mengambil bahagian dalam perjuangan Umno, sama seperti pada mula Umno ditubuhkan dahulu. Atau mungkin juga politik wang berleluasa ini berkaitan dengan banyaknya wang para kontraktor ? Wallahu 'Alam.

Sunday, October 26, 2008

Dari Beaufort Ke Sipitang

Keputusan Pemilihan JK Umno Bahagian Sipitang dan Beaufort 2008-2011

BAHAGIAN SIPITANG

Ketua : YB Datuk Sapawi Ahmad ( MTB )
Tim. Ketua : YB Kamarlin Ombi
Naib Ketua : Ag Rakawi Mohd Said

AJK :

Mat Rudi Kahan
Abd Rahman Matnoh
Ag Ramlee Ag Said
James Sago
Amat Talip
Maaruf Hj Juslim
Tajudin Hj Asari
Mastullah Rais
Ismail Kambar
Ahmad Mumin
Yunus Rajah
Md Saidi Manan
Kasa Saidi
Hj Jaini Puasa
Muanam Mujiarto
Mat Jini Kimbi
Ag Osop Kahar
Datuk Dg Mahani Tun Ahmad Raffae
Hashim Diris
Che Mat Latip

Perwakilan 7

YB Hj Ahmad Bujang
Datuk Dr Yusof Yakob
Mohd Nazri Abdullah
Mat Rudi Kahan
Anthony Liaw
Aliddin Mohamad
Abd Rahman Matnoh

BAHAGIAN BEAUFORT

Ketua : YB DSP Lajim Ukin
Ti. Ketua: Sdr Isnin Liasnih
Naib Ketua: Datuk Kimjus Duim

AJK:

Mohd Fazlee Abdullah
Capla Aliamat
Abd Sanon Hj Sapri
Ibrahim Salim
Abd Majis Nasar
Said Yaakub
Sabdin Hj Maarof
Lil Kiplee Hj Kadir
Zulkifli Hj Suntrak
Hj Pg Jaafar Pg Osman
Ahmad Said
Mohd Zainal Hj Jilon
Iunayah Sadim
Agku Mahmood pg Ahmad
Ag Damit Jion
Haris Hamid
Muslim Murad
Ag Besar Hj Abd Rashid
Apok Laitui
Hj Asmat Japar

Perwakilan 7

Jawarin Nasar
Jaludin Hj Kadir
Mohd Fadzlee Abdullah
Hj Pg Jaafar Pg Osman
Hj Jusih Hj Sarin
Majasuin Chuan
Hj Mohd Daud Hj Aman

**********************&&&&&&&&&&*****************
TAHNIAH DIUCAPKAN KEPADA PARA PEMENANG. INGATAN : TUNAIKANLAH AMANAH PARA PERWAKILAN INI DGN SEBAIK MUNGKIN. KPD YG TEWAS, MUNGKIN POST MORTEM BOLEH DILAKUKAN SELEPAS INI.

TAHNIAH JUGA DIUCAPKAN KEPADA AJK PEMUDA UMNO SIPITANG YG BERJAYA MENANG SELEPAS BERTARUNG DI GELANGGANG. SELAMAT BERJUANG !!!

Friday, October 24, 2008

TABIK YB ZUL

......Tegasnya, kekuatan orang Melayu terletak pada agamanya tetapi hari ini orang Melayu serta Islam telah diserang oleh pelbagai pihak.....selanjutnya disini.

Salam,

Seperti yg dilaporkan, YB Zulkifli Nordin - MP Kulim-Bandar Baharu, dgn tegas menyatakan pendiriannya bhubung kedudukan Islam & ummah. YB macam nilah yg kita mahu, mnyatakan kebenaran walaupun pahit.

Tabik la YB, kta doakan YB sentiasa sihat dan diberi kekuatan dalam pjuangan suci ini. Jangan takut jangan gentar...macam ada YB2 tu, penakut tidak berani bicara pasal ni.

Thursday, October 23, 2008

PANAS MEMBARA !!!

Bahang pemilihan Umno di dua bahagian berjiran: Beaufort & Sipitang semakin hangat. Menuju tempoh pemilihan yang tinggal sehari dua lagi, masa semakin mengejar para calon untuk berkempen. Ibarat bermain bola, kini sudah masuk ke minit-minit akhir perlawanan. Di bahagian Beaufort, pemilihan akan diadakan pada 25/10/2008 di Dewan Pa’ Musa, Beaufort, sementara bahagian Sipitang pada 26/10/2008 di SMPO2, Sipitang.

*************&&&&&&&&&&************

BAHAGIAN BEAUFORT

Ketua : DSP Hj Lajim Hj Ukin VS Dtk Hajah Azizah DSP Mohd Dun
Tim. Ketua : Sdr. Isnin Liasnih VS Zahari Zinin
Naib Ketua : Dtk Kimjus Duim VS Hj Osin Jilon

AJK : Seramai 62 orang calon menawarkan diri.

************&&&&&&&&&&&&&&***********

BAHAGIAN SIPITANG

Ketua : Dtk Sapawi Ahmad ( MTB )
Tim. Ketua : En. Mohd Nazri Abdullah VS YB Kamarlin Ombi VS Osman Ahmed
Naib Ketua : Hj Sapawe Tussin VS Ag Rakawi Mohd Said

AJK : Seramai 58 orang mencuba nasib.

*****************&&&&&&&&&&&***************

Nasib para calon, sama ada penyandang atau muka baru/lama yg menawarkan diri terserah di tangan para perwakilan dgn izin Allah jua. Kini perwakilan dari cawangan berkuasa penuh untuk memilih pemimpin pilihan yg boleh membawa aspirasi parti untuk tempoh tiga tahun mendatang.

Kepada para calon, SELAMAT BJUANG. Gunakanlah masa yg berbaki sebaik mungkin memikat pwakilan. Untuk pwakilan, jangan persiakan kuasa diberi oleh ahli cawangan memilih pemimpin yg ‘bagus’. Mungkin panduan ini boleh membantu. TIPS MEMILIH PEMIMPIN.

Tiada Kes Pilih Kasih - Lembaga Displin Umno


Dalam pertemuan di Kuala Lumpur itu, Tengku Ahmad Rithauddeen turut menegaskan bahawa dalam menjalankan tugasnya, Lembaga Disiplin sama sekali tidak akan mengamalkan pilih kasih atau berat sebelah. Sebaliknya siapa juga dalam UMNO yang terlibat dengan politik wang tetap akan dikenakan tindakan tanpa mengira kedudukan dan pangkat.

Selanjutnya di sini.

Ya Tan Sri, kami setuju sangat, jangan ada pilih kasih, berat sbelah, timbang kati, main runding kampung. Keadilan mesti ditegakkan, pjenayah politik yg mgunakan wang untuk membeli pcalonan dan undi, serta pemegang kuasa yg manipulasi kedudukan mengalahkn pihak lain yg tidak sbulu dgn mereka, mesti dihukum. Mereka mesti diajar cara politik matang.

Satu lagi TS, jangan ditolak mentah-mentah laporan yg kekurangan bukti. Mungkin pengadu bukan kurang bukti tapi tidak pasti bagaimana hendak mengemukakan bukti. Siasat saja dulu, bila habis siasatan tnyata memang tiada kes prima facie atau berunsur fitnah, baharulah NFA.

Satu cadangan TS, ahli LD ni kena tambah la supaya efisyen dan cekap. Macam sekarang ni agak lambatlah. Ada aduan pasal cawangan belum disiasat pun tapi bahagian sudah hendak bermesyuarat. Logiknya, bila mesyuarat bahagian sudah selesai, adakah lagi hukuman untuk cawangan yg tidak mematuhi prosedur ?

Jangan nanti ahli parti kecewa, laporan tidak kena layan, siasatan tidak berjalan, hak ahli dinafikan, LD dipersendakan...akhirnya, kata-kata TS, Tiada Kes Pilih Kasih, menjadi ejekan.

Monday, October 20, 2008

GANDINGAN MANTAP


Tahniah diucapkan kepada DS Najib dan TS Muhyidin yg telah berjaya melepasi kouta pencalonan Umno Bahagian untuk jawatan Presiden dan Tim. Presiden. Setakat ini, hanya mereka bdua sahaja yg melepasi kouta yg ditetapkan.

Situasi ini menunjukkan kepercayaan pwakilan Umno kpd DS & TS bdua utk menerajui Umno selepas ini. Harapnya janganlah dihianati kepercayaan dan amanah yg diberikan ini, bukan sahaja sebagai ahli parti malahan untuk menerajui kerajaan nanti.

Khususnya, janji-janji untuk reform Umno selepas ini spt membuang sistem kouta, membanteras politik wang dsb. Umno di tangan tuan bdua sewajarnya dapat diperkasakan lagi.

Sekalun tahniah juga kepada DS Shafie Apdal, yg juga telah melepasi kouta pcalonan Naib Presiden. Mungkin sudah tiba masanya kepimpinan ahli Umno dari Sabah diiktiraf di peringkat nasional dengan jawatan lebih kanan. Untuk itu, DS kena usaha dgn lebih gigih lagi...

Thursday, October 16, 2008

Ingatan Khas Untuk Mr Dompok

Petikan Ucapan TS Bernard Dompok, Menteri di JPM semasa ucapan Perasmian Kongres UPKO pada 11 / 10 / 2008 yg lalu.

…..Peristiwa-peristiwa yang berlaku sejak beberapa tahun kebelakangan ini telah menyebabkan sebilangan penduduk merasa tidak selamat. Mereka bimbang jaminan kebebasan beragama seperti yang termaktub dalam Perlembagaan dan dijamin oleh para pemimpin pengasas Negara mungkin semakin terhakis.
Bilangan kes-kes dimahkamah yang semakin meningkat dimana ahli-ahli keluarga berusaha untuk mengabulkan keinginan orang-orang tersayang mereka untuk dikebumikan sesuai dengan tatacara agama yang mereka pilih telah menimbulkan kebimbangan dikalangan komuniti bukan Islam.

Sesungguhnya, tidak ada seorangpun yang sepatutnya dihalang daripada menganuti apapun juga agama. Ia termaktub dalam perlembagaan dimana setiap rakyat Malaysia berhak memeluk agama Buddha, Islam, Kristian atau apapun juga agama yang ia mahu. Meskipun demikian, ia juga termaktub dalam perlembagaan hak rakyat Malaysia untuk kembali ke agamanya yang asal sekiranya itulah kemahuan orang itu. Tidak ada undang-undang atau orang yang sepatutnya boleh memisahkan seseorang dengan Tuhannya......

Baca selanjutnya di sini

Mr. Dompok, janganlah sesekali berbohong dgn fakta yg tbentang dlm Perlembagaan Malaysia. Janganlah btindak mjadi jaguh, mjadi hero dgn mjadikn perkara sensitif diucapkan di hadapan penyokong sendiri. Janganlah sampai m'guris perasaan orang lain ( baca: orang Islam ).

Kalau ya pun tidak puashati, gunakanlah mekanisme yg ada utk mbincangkannya. Daripada menjadi 'tolol' cari glamer. You tu kan menteri, mesyuarat kabinet setiap minggu, so bincanglah.

Janganlah mengambil kesempatan dlm kelemahan BN yg UPKO juga ahlinya sekarang utk menekan mendapatkan sesuatu. Janganlah keharmonian Sabah dicalarkan oleh kerakusan kuasa para ahli politik seperti kamu.

Kalau ya pun mau bpolitik, politiklah kau tp jgn menyentuh sensitiviti agama lain. Islam ada pintu masuk, tapi tiada pintu keluar...itulah tanda kesucian Islam. Ada faham???

KEMASKINI 19/10/2008 0800AM

TAHNIAH KPD. DATUK HJH AZIZAH DSP MOHD DUN & PN. RUANDI BASNI ATAS KEJAYAAN MENGEKALKAN KEDUDUKAN SEBAGAI KETUA WANITA & NAIB UMNO WANITA BAHAGIAN BEAUFORT.

Kemaskini 20 /10/2008 1200pm
Baca di sini utk kaitan dengan ucapan Mr Dompok ni.

Sabarlah Datuk Ahmad Ismail!


Hari tu, Datuk Ahmad Ismail Ketua Bahagian Umno Bukit Bendera dikenakan tindakan displin digantung keahlian sbagai ahli Umno selama 3 tahun. Kesalahannya, mengeluarkan kenyataan bahawa kaum Cina di negara ini adalah pendatang. Disuruh meminta maaf dia enggan kerana dia percaya apa yg dikatanya adalah fakta sejarah.

Datuk AI dikutuk, dimaki, dibelasah dsb dari segenap penjuru. Kalau ada mptahankan dia pun cuma ‘seciput’ saja. MT Umno tpaksa bermesyuarat untuk mengambil tindakan kepada DAI ni, semata-mata kenyataannya telah mengguris perasaan orang lain.

Hari ini, seorang nyonya bnama Dtk Tan Lian Hoe, juga mengeluarkan kenyataan yang lebih kurang sama – berbaur perkauman. Sehingga hari ni, ada Presiden Gerakan suruh dia minta maaf ? Ada dia minta maaf ? Ada parti Gerakan buat mesyuarat CWC untuk mengambil tindakan ?

Untuk ingatan, dulu S.Paranjothy pemuda Gerakan juga buat kenyataan menyalahkan Umno kerana kemunduran orang India. TS Koh Shu Koon bjanji menyiasat dan mengambil tindakan, sampai hari ni, S.Paranjothy masih jadi AJK Pemuda Gerakan.

Soalnya, di mana keadilan utk DAI ? Hai, apa boleh buat DAI, bsabarlah ko, semua ni kita buat demi PERPADUAN !

Monday, October 13, 2008

Yuran Ahli Umno

Salam,
Pemilihan Umno di peringkat bahagian semakin rancak berlangsung. Dalam sibuk bermesyuarat tu, wajar juga diperingatkan semula berkaitan yuran sebagai ahli Umno. Nilai yuran ahli Umno ni terbahagi kepada beberapa bahagian :

1. RM 100
- Yuran ahli seumur hidup. Ahli yang membayar yuran ni tidak perlu susah-susah membayar yuran setiap tahun, sebab dia sudah membayar untuk sepanjang hayat dia.

2. RM 2
- Yuran ahli biasa yang mendapat keistimewaan sebagai ahli, dibayar setiap tahun. Antara keistimewaan yang diterima spt : pada musim pemilihan - tidak perlu bertanding kerana akan diberi kemenangan percuma, ahli lain yg bhajat melawan akan dikalahkan secara teknikal spt masalah kouta, tidak cukup pencalonan atau mesyuarat tidak sah ( terutama bg ahli yg rendah yurannya ).

3. RM 1
- Secara umum, semua ahli akan membayar yuran ini setiap tahun. Perlu diingat, dengan membayar yuran ini belum dijamin akan mendapat hak sebagai ahli, kerana ada banyak lagi perkara yang perlu diambil kira. Contoh, ahli yang membayar yuran jenis ini tidak boleh bdepan dgn ahli yang membayar yuran lebih tinggi.

4. Rm 0.50 sen.
- Jika ahli membayar yuran sebanyak ini maka dia dikira berhutang kepada parti. Jika dia ada hati btanding untuk mana-mana jawatan, alamat dia tidak dibenarkan dengan dicipta pelbagai alasan yang sesuai, munasabah ataupun tidak, tidak penting. Contoh alasan yg selalu digunakan : Tidak cukup kouta, cadangan cawangan tidak sah dsb. Maknanya, hak dia sebagai ahli pun dikurangkan.

5. Tidak membayar yuran.
- Ahli ini akan kehilangan hak sebagai ahli, tetapi dia boleh dikecualikan jika dia 'diperkenan' oleh para penjawat penting seperti ketua. Maknanya, dengan tidak membayar yuran dia juga masih boleh bertanding, dengan syarat dia mesti tidak melawan 'arus'.

*************&&&&&&&********************
TAHNIAH UNTUK DATUK MUKHRIZ & DATO' HISHAMUDDIN, YG TELAH MELEPASI KOUTA UNTUK BERTANDING! SEMOGA BERJAYA

Selamatkan Palestin

Selamatkan Palestin
Jahanam Israel!

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin