Search This Blog

Tuesday, November 22, 2011

Kita belum ke London lagi...

Salam,

Syukurlah skuad Harimau ( Malaysia ) Muda akhirnya berjaya mengekalkan ' Ibu Segala Pingat Emas ' acara bola sepak Sukan SEA malam tadi. Tahniah diucapkan kepada semua pemain, jurulatih dan pegawai pasukan yang memastikan kemenangan dan membenam ego Indonesia di kandang mereka sendiri. Ternyata Malaysia berada di kelas tersendiri di peringkat Asia Tenggara.

Namun dalam kegembiraan menuai pingat emas ini, seharusnya pasukan Malaysia tidak hilang fokus dalam laluan melayakkan diri ke Sukan Olimpik London 2012. Agenda London harus menjadi keutamaan jurulatih dan pemain. Persiapan rapi ke arah itu wajar diperkemaskan.

Berdasarkan prestasi di Jakarta, nyata jentera serangan masih tumpul. Kecuali kemenangan 4-1 ke atas Kemboja, kelompok penyerang mesti dilatih lagi untuk menghasilkan gol. Ketika benteng dan penjaga gol teguh bertahan, ketara penyerang kita masih lemah menjelmakan gol yang dikehendaki.

Mungkin kita kekurangan pemain serangan yang menglami kecederaan, namun itu bukan alasan. Jurulatih wajar menyediakan pemain gantian yang kualitinya tidak jauh berbeza dengan kelompok pemain utama. Peluang yang terhidang di depan gawang mesti disempurnakan sebab peluang keemasan menjaringkan gol tidak akan datang berulang kali.

Harapan kita pemain tidak terleka dengan kejayaan emas ini. Misi London 2012 mesti disempurnakan. Kalau pun kalah biarlah secara terhormat dengan semangat melawan yang kental.

Selamat berjuang...

No comments:

Selamatkan Palestin

Selamatkan Palestin
Jahanam Israel!

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin