Search This Blog

Monday, October 10, 2011

Bajet 2012: Terima Kasih PM Najib...suara belia!

Terima kasih PM Najib...

Syukur Alhamdulilah, belum terlambat rasanya mengucapkan terima kasih kepada pucuk pimpinan khususnya PM Najib di atas bajet 2012, yang cukup menggembirakan kepada seluruh lapisan masyarakat. Seluruh rakyat mendapat nikmat daripada bajet kali ini, terutama rakyat bawahan. Bajet yang sememangnya ditunggu-tunggu oleh rakyat.

Cuma mungkin yang tidak gembira dengan bajet kali ini tentulah pihak pembangkang. Pembangkang hampir check-mate dengan pembentangan bajet kali ini. Bagaimana lagi pembangkang hendak menidakkan nikmat bajet ini? 

Selaku pemimpin belia di peringkat pedalaman, bajet kali ini sesungguhnya mencakupi apa yang diharapkan oleh belia. Keprihatinan kerajaan dalam membantu belia dalam pembentangan bajet ini amat mengembirakan belia. Mewakili belia di luar bandar, sokongan kerajaan dengan peruntukan yang begitu banyak untuk belia menggerakkan aktiviti sangat dialu-alukan, dan diucapkan terima kasih.

Namun begitu, satu perkara yang wajar diberi perhatian oleh pihak yang berkenaan terutama di negeri Sabah ialah hambatan bagi persatuan belia di negeri Sabah untuk mendapatkan bantuan daripada agensi persekutuan seperti Jabatan Belia dan Sukan Persekutuan. Alasan diberikan ialah pihak berkuasa negeri Sabah tidak menerima Pendaftar Pertubuhan Belia ( ROY ). Akibat hambatan ini, persatuan belia menjadi mangsa tidak mendapat bantuan kewangan untuk menggerakkan persatuan.

Diharapkan apa yang diumumkan oleh PM Najib akan turut dinikmati oleh belia di Sabah, khususnya persatuan belia. Walaupun, pihak kerajaan negeri melalui Kementerian Belia dan Sukan, sentiasa membantu persatuan belia, namun alangkah eloknya jika persatuan belia mendapat bantuan daripada dua sumber - negeri dan persekutuan. 

Semoga keprihatinan PM Najib melalui pembentangan bajet kali ini akan lebih menyedarkan para belia bahawa sebenarnya kerajaan tidak pernah mengabaikan belia. Diharapkan sokongan para belia kepada PM Najib akan berterusan dan diterjemahkan di peti undi pada PRU13 nanti!

No comments:

Selamatkan Palestin

Selamatkan Palestin
Jahanam Israel!

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin