Search This Blog

Thursday, March 12, 2009

Kisah Di Zaman Gawat.

Salam,

Ekonomi gawat di seluruh dunia, tempiasnya sehingga ke negara kita. Petandanya dapat dilihat: Projek pembangunan semakin lembab, ramai pekerja 'dipencenkan' dan pakej ransangan tpaksa diumumkan. Sempena krisis ekonomi dunia kali ini, saya ingin bkongsi satu kisah...

Ketika kegawatan ekonomi pd tahun 1997, dua orang sahabat setia AwangBinting dan AwangEspi telah dibuang kerja oleh majikan mereka, dgn diberi sedikit pampasan.

Seminggu blalu, AwangBinting agak bnasib baik. Dia mdapat tawaran kerja di Zoo Negara. Sementara AwangEspi, masih b'usaha m'cari kerja.

Suatu pagi, AwangEspi bpesan kpd AwangBinting, memohon kerja di Zoo. Apa sahaja kerja, asal jadi duit kerana wang simpanan smakin susut.

Petang itu, kepulangan AwangBinting dr kerja mbawa berita gembira. Pengurus Zoo setuju menerima AwangEspi sbg pekerja baru. Dia diminta memulakan kerja keesokan harinya.

Esoknya, AwangBinting dan AwangEspi mengayuh basikal kerja ke tempat kerja - mengembalikan nostalgia kerja bsama sebelum itu.

Di tempat kerja baru, AwangEspi diberi sepasang pakaian - berupa sut pakaian seekor monyet belanda. Dia diarahkan 'blakon' spt seekor monyet.

AwangEspi seorang yg taat, mjalankan tugas dgn tekun dan menunaikan tanggunjawab dgn komited. Dia memainkan peranan seekor monyet dgn baik, mlompat dari satu dahan ke satu dahan. Semakin ramai pelawat, semakin lincah dia b'aksi!

Tiba sekumpulan pelancong Korea, m'hulur pisang ke arah sang monyet. Sang monyet yg licik, mbaham pisang sambil bkata: Thank You! Pelawat Korea kesukaan, ptama kali bjumpa monyet pandai bcakap, lalu dihulur pisang lagi.

Sang monyet naik minyak, aksi semakin lincah, terus melompat dahan ke dahan. Tiba-tiba, tangan sang monyet tlepas pautan, lalu tjatuh...tmasuk ke kandang harimau. Sang rimau, tkejut...tp gembira, emm rezeki dtg mgolek.

Apalagi sang monyet tkinja-kinja ketakutan...blari sekuat hati dikejar sang rimau. Pelancong Korea cemas, melihat sang monyet bakal dibaham sang rimau. Aksi kejar-mengejar bterusan...

Di satu sudut, sang monyet tkepung, tidak dapat melepaskan diri. Sang rimau menerkam tengkuk sang monyet...sang monyet tkencing di seluar...airmata blinangan...habis la aku!

Ketika sang monyet memikirkan riwayat hidupnya akan b'akhir sebentar lagi, sang rimau b'bisik ke telinga sang monyet : Hoi, akulah AwangBinting...!

Pelancong Korea btepuk gembira...

5 comments:

karipole said...

'pelancong korea' sebenarnya mungkin bapak singa atau beruang putus ekor.

matlan said...

asalamualaikum, kisah yang menarik untuk di jadikan tauladan......sangat dalam maksud cerita ini, sama-sama kita ungkai apa yang tersirat di dalamnya,......insya allah

Datu Sulaiman said...

Enda dapat aku membaca maksud tersirat ustaz ani,macam mana pun nama-nama yang disabut dalam tulisan ini agak begitu sensitif kepada seorang kawanku... Jangan tah kitani mengata-ngatai arah orang lain..

ONE said...

salam ustaz..

pada ketika ini merupakan saat yang sukar bagi seluruh penduduk dunia..bersamalah kita doakan agar malaysia terselamat dari dugaan ini..

terima kasih ustaz yer..

ustazsaid said...

Salam,aku tlupa satu, mcatat di akhir cerita ini: Watak-watak dlm ceta ini adalah rekaan semata-mata, tiada kena mengena dgn yg hidup apalagi yg mati!

Selamatkan Palestin

Selamatkan Palestin
Jahanam Israel!

Cerita Berkaitan

Blog Widget by LinkWithin